Hide and Seek (2005)

  Efter moderens selvmord flytter en far på landet med sin datter for at starte på en frisk. Men noget er tilsyneladende helt galt med pigebarnet.


  BARNETS TARV?

  Chok-effekterne lader vente på sig i denne smart konstruerede thriller. Faktisk er plot twistet så markant, at 20th Century Fox holdt kortene meget tæt ind til kroppen, da filmen fik biografpremiere i USA. Filmrullerne med filmens slutning blev leveret af en af selskabet betroet medarbejder i sidste øjeblik.

   

  Forbløffelse

  Det er da også med forbløffelse, at man sidder model til det noget ekstreme skift, som filmen kommer ud for hen imod slutningen. Men helt uskønt falder ekstremiteterme ikke, og i helheden er "Hide and Seek" faktisk et ganske hæderligt thriller-gys, der fortæller sin sammensatte historie roligt og behersket.

   

  Starter på en frisk

  Efter at hustruen har begået selvmord, vælger psykologen David Callaway at flytte på landet med sin omtrent 10-årige datter, Emily. Pigebarnet har behov for at starte på en frisk, men friskheden er langt fra fremtrædende, faktisk snarere tværtimod.

   

  En fiktiv ven

  David er dybt bekymret for datteren, der bruger al sin energi på sin nye fiktive ven, og der er ingen bedring i vente. Snart spidser begivenhederne til, og de små hår begynder at rejse sig hen imod den helt store overraskelse...

   

  Skræmmende god

  En af de helt store oplevelser ved "Hide and Seek" er unge Dakota Fannings skræmmende gode præstation som Emily. Fuldstændig udtryksløs, alt andet end en glad pige - Fanning lever sig så dybt ind i rollen, at det næsten gør ondt.

   

  Roligt udtryk

  De Niro er også fin i den fredsommelige rolle som den gode far - generelt er man betaget af filmens rolige udtryk, i hvert fald i de første 80 minutters tid. Stemninger og spændinger bygges op uden de helt store armbevægelser, og nerverne sitrer først og fremmest i det fine skuespil.

   

  Tiltagende vanvid

  Den dygtige fotograf Dariusz Wolski indfanger uhyggen i det tiltagende vanvid uden at gå til ekstremer, og John Ottmans musik er stilistisk nedtonet, om end alt for stemningsdikterende gennem hele handlingen.

   

  For meget af det gode?

  Efter filmen skal man lige sunde sig lidt. Hvad var det lige, der skete? Og var det egentlig godt fundet på eller alt for meget af det gode? Svaret blafrer i eksplossions-dønningerne fra den under alle omstændigheder overraskende udvikling.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, USA, Tyskland, Thriller, Gyser, Mystik, Drama, Børn på film, 101 min.

  Dansk titel: Hide and Seek
  Instr: John Polson Prod: Barry Josephson Manus: Ari Schlossberg Foto: Dariusz Wolski Klip: Jeffrey Ford Mus: John Ottman