Analyze This (1999)

  En stor mafiabagmand får ondt i sjælen og kontakter en forbløffet psykolog.


  GANGSTERKONFLIKTER

  Sammenhængende film:
  Analyze This (1999)
  Analyze That (2002)

  Da den hårdkogte gangsterboss Paul Vitti (Robert De Niro) pludselig får problemer med at styre sine følelser, må psykologen Ben Sobol (Billy Crystal) træde til med kvalificeret hjælp.

  Fast arbejde
  Men det er sin sag at behandle en så stift magtfuld mand. Han vil naturligvis ikke tale over sig, og mindst af alt ønsker han at fremstå som en tøsedreng. Psykologen kan regne med fast arbejde med Vitti - for ham løber man ikke sådan om hjørner med. Når han trænger til en samtale, så skal det desuden være lige med det samme.

  Tilpas fjoget
  Idéen er egentlig glimrende, skuespillet tilpas fjoget - filmen fungerer acceptabelt i genre-eksperten Harold Ramis' rutinerede hænder. Og Howard Shore leverer forventeligt kæk underlægningsmusik i friskt tempo.

  Småhysterisk De Niro
  Robert De Niro blander herligt rollens hårdkogte gangster-ydre med en blød og såret mands indre. Billy Crystal boltrer sig armfægtende og småhysterisk som filmens udadtil mest komiske islæt. Det er pænt genreskuespil, men ikke præstationer, der slår gnister af kunstneriske kvaliteter.

  Nyhedsværdien truet
  Der opstår en pæn håndfuld morsomme scener undervejs, men plottet er samtidig lidt begrænset og mister sin "nyhedsværdi", når først vi har været De Niro/Crystal-humlen igennem et par gange. Variation efterlyses, og dén kommer ikke.

  Hvor er familien?
  Hvorfor har filmen fået den latterligt misvisende danske titel "Familieterapi". Hvor er familien? Filmen blev Golden Globe-nomineret for bedste film og for De Niros præstation.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, USA, Komedie, 99 min.

  Dansk titel: Familieterapi
  Instr: Harold Ramis Prod: Jane Rosenthal, Paula Weinstein Manus: Peter Tolan, Harold Ramis, Ken Lonergan Foto: Stuart Dryburgh Klip: Christopher Tellefsen Mus: Howard Shore
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespiller (De Niro)
  • GG-N - Bedste film