3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Primal Fear
En advokat får sit livs sag, da han skal forsøge at få frikendt en ung alterdreng. Men drengen er udspekuleret.
HVINENDE SPÆNDING
"Primal Fear" er en velkonstrueret, stemningsfuld og overraskende thriller. Og ikke kun lidt overraskende - det er en film, der borer sig dybt ind i bevidstheden med geniale og overrumplende drejninger.

I en af sine mere fyldige og velinstruerede roller til dato folder Richard Gere sig ud i filmens hovedrolle som stjerneadvokaten Martin Vall, der får en svært gennemskuelig sag på nakken.

Chicagos afholdte ærkebiskop er blevet myrdet, og da en forvirret og angst alterdreng indsmurt i blod omsider indhentes af politiet, synes sagen at være afgjort. Drengen står til dødsstraf, og det ville passe systemet bedst, hvis han kunne blive henrettet uden større postyr.

En uskyldig alterdreng?
Men Martin Vall tilbyder alterdrengen sin professionelle advokathjælp, og drengens indtagende generthed med skæve smil og usikker stammen overbeviser gradvist Martin Vall om, at morderen må være en anden.

Alterdrengen Aaron spilles med fin indlevelse af den unge Edward Norton. Han fortæller Martin om sine pludselige blackouts, og om hvordan han har glemt det meste efter det brutale mord, som han i øvrigt nægter sig skyldig i.

Drenget generthed
Martin indfanges ikke helt af Aarons drengede generthed men tvinger ham ud i nogle ubehagelige krydsforhør for at forsøge at udfordre hans hemmelighedsfuldhed. Men alt tyder på, at Aaron faktisk er en uskyldig, usikker alterdreng.

Ned med nakken
Men så begynder der at ske ting og sager. Blandt andet fordi Martin Valls modarbejder, advokaten Janet Venabl, gør alt, hvad der står i hendes magt, for at få Aaron dømt og Martin ned med nakken. (Hun og Martin har engang haft et ikke helt vellykket forhold, som hun kun vil betragte som et one night stand).

Drastiske metoder
Martin tvinges til at tage mere drastiske metoder i brug. Ud over at engagere en psykolog, som måske kan arbejde sig lidt dybere ind i Aarons mulige hemmeligheder, finder Martin selv frem til grusomme fortællinger, der viser sig at få stor betydning for sagens udfald.

Overrumplende afsløring
Men der er ikke rigtig nogen, der kan blive klog på den unge Aaron - ikke engang tilskueren, og man må vente til sidste minut med at få den fuldstændig overrumplende afsløring.

"Primal Fear" er overbevisende instrueret af Gregory Hoblit. Det er hans spillefilmsdebut efter mange års arbejde med tv. Det er en film med masser af spændinger - også på billedsiden. Der er en del kameraindstillinger af virkelig høj kvalitet med svært ekspressionistisk komposition.

Forskellige ansigter
Men filmen bæres først og fremmest af de dygtige skuespillere og deres evne til at skjule mange forskellige ansigter.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Primal Fear

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1996, USA, Krimi, 125 min
Dansk titel: Primal Fear
Instr: Gregory Hoblit Prod: Gary Lucchesi  Manus: Steve Shagan, Ann Biderman  Baseret på: roman af William Diehl  Foto: Michael Chapman  Klip: David Rosenbloom  Mus: James Newton Howard  
Medvirkende:
Richard Gere (Martin Vall)
Laura Linney (Janet Venable)
Edward Norton (Aaron/Roy)
John Mahoney (Shaughnessy)
Frances McDormand (Molly)
Terry O´Quinn (Ass. D.A. Bud Yancy)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.