Drømmen om Danmark (2015)

  18-årige afghanske Wasiullah må forlade Danmark, da hans asylansøgning bliver afvist. Han flygter illegalt til Italien.


  UNG MAND PÅ FLUGT

  18-årige afghanske Wasiullah må forlade Danmark, da hans asylansøgning bliver afvist. Han flygter illegalt til Italien, hvor han venter 14 måneder, før han får svar fra myndighederne.

  Stress & håbløshed
  Undervejs er Wasiullah så stresset, at han bliver konfus og mister hukommelsen. Da det hele ser allersortest ud, er der måske alligevel håb forude.

  Flygtningestrømme
  Instruktør og fotograf Michael Graversen kunne ikke have forudset den tilstrømning af flygtninge, Danmark har oplevet i 2015, da han startede indspilningerne med Wasiullah i for 3-4 år siden.

  Ung mand på flugt
  Mere højaktuelt end nogensinde fortæller Graversen den smertefuldt ærlige historie om en ung mand på flugt fra et Danmark, der ikke vil have ham.

  Knugende intens
  At Wassiullah blot er en blandt mange ensomme børn og unge, der ankommer som flygtning til Danmark gør ikke filmen mindre knugende intens.

  Uden filter
  Graversen vil i dybden med sit materiale og er allerede et langt stykke ved at filme Wasiullah så tæt på og uden filter, at filmprocessen tydeligvis former et bånd eller venskab.

  Total uvished
  Der er hul igennem i formidlingen. Angsten, fortvivlelsen, afmagten og det truende vanvid står malet i den unge mands ansigt, mens han kastes rundt mellem landegrænser og skranker i total uvished.

  Hudløst klamsvedt
  Indfangelsen af de helt store følelser lykkes så flot, fordi Graversen vil ærligheden og autenticiteten snarere end perfektionere og polere et i sig selv hudløst klamsvedt tema.

  Langt fra trygge rammer
  Skæbnen Wasiullah er således filmens bærende krop - det ufiltrerede og uindpakkede møde med afvisning og identitetskrise meget langt fra trygge rammer.

  Drømmende perspektiver
  Små drømmende perspektiver opnås ved at lade kameraet glide ud over smukke landskaber. En ringe trøst for Wassiullah, der i lange perioder er uden tag over hovedet i Italien.

  Iskolde præmisser
  Filmen bekræfter som oftest sin egen ærlighed ved at udelade musik: den toner kun frem i velafmålte blokke. En stærk og nærværende dokumentarfilm på den moderne flygtningesituations iskolde præmisser.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2015, Danmark, Dokumentar, Teenagere, Biografi, 59 min.

  Dansk titel: Drømmen om Danmark
  Instr: Michael Graversen Prod: Lise Saxtrup, Emilie Lebech Kaae Manus: Morten Pape Foto: Michael Graversen Klip: Sofie Steenberger, Rebekka Jørgensen Mus: Uno Helmersson, Katharina Nuttall
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CPH - F:ACT Award-nominering