Bean (1997)

  En fjollet, britisk museumsvagt tager til USA for at bevogte et meget sjældent maleri, som han naturligvis i stedet ødelægger.


  INGEN LATTERSTRØM

  + PLUS: få gode grin
  -MINUS: plathed | overspil | falde-på-halen

   

  Den højt skattede, britiske komiker Mister Bean er draget til Hollywood og har drejet en rigtig spillefilm: Mr. Bean er let genkendelig og dog alligevel ret så forandret i forhold til dén Bean, vi er vant til fra de mange tv-sketches. Men i overdrevne, ekstreme vittigheder boltrer Bean sig imponerende, også i denne Hollywood-film.

  "At se på billederne"
  Bean arbejder på et stort museum i England. Hans opgave er "at se på billederne", som han selv udtrykker det. Det meste af ledelsen på museet så gerne, at Bean blev afskediget, men det sætter bossen sig imod.

  Bean til USA
  Men det kan de andre ikke acceptere, og de beslutter at sende Bean til USA som repræsentant for det engelske museum ved præsentationen af et meget imponerende - og $ 50.000.000 kostbart - maleri.

  En britisk kunstbegavelse?
  I USA er arrangørerne spændte på at møde denne formodede britiske kunstbegavelse, men det skal snart vise sig, at der ikke er meget af hverken kunst eller begavelse i Bean - udover højst mærkværdige cirkuskunster.

  Bean er kaos
  Således kan Bean - stort set uden selv at opdage det - ødelægge sin amerikanske værts familieliv. Men værst er det dog, at Bean kommer til at ødelægge det kostbare maleri og nu må forsøge at redde trådene ud, inden præsentationen næste eftermiddag.

  Ender som filmens helt
  Så viser det sig overraskende, at Bean besidder ganske bemærkelsesværdige praktiske evner, så han til sidst ender som filmens helt.

  Ingen latterstrøm
  "Bean" formår slet ikke at forføre tilskueren i den uafbrudte latterstrøm, der ellers er tiltænkt. Men filmen rummer alligevel en håndfuld dybt groteske og morsomme scener. Der er gået Hollywood i Bean på godt og ondt, og heldigvis kom efterfølgerne "Bean 2", "Bean 3", og måske også "Bean 4" ikke. Sådan arbejder de jo ellers ofte i Hollywood. Med kæk og farceunderstøttende musik af Howard Goodall.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1997, Storbritannien, Komedie, Farce, 88 min.

  Dansk titel: Bean: Den ultimative katastrofefilm
  Instr: Mel Smith Prod: Peter Bennett-Jones, Eric Fellner, Tim Bevan Manus: Richard Curtis, Robin Driscoll Foto: Francis Kenny Klip: Christopher Blunden Mus: Howard Goodall