The Bounty (1984)

  Mytteriet ombord på en skonnert udvikler sig, efter at safterne er blevet sat i kog på en ø.


  MYTTERI, SÅ DET BASKER

  Flot, universelt spændende og Guldpalme-nomineret eventyraction med både levende skuespil og pragtfulde billeder. Men selvom filmen for det meste er medrivende, har den også sine seje perioder, hvor spændingen forsvinder. Det drejer sig for det meste om gentagelser i historien, eller om scener, der bliver lidt for langtrukne.

  Fortalt i flashbacks
  Filmen tager sit udgangspunkt i en retssal, hvor kaptajn Bligh (Anthony Hopkins) forhøres om, hvorfor hans skib gik ned. Herefter får vi historien fortalt i flashbacks.

  Broget besætning
  Bligh og hans førstestyrmand Fletcher Christian (Mel Gibson) sejler med en broget besætning mod syd for at hente brødfrugt. Efter en lang og voldsom sejltur, når skibet endelig Tahiti, og besætningen har ikke ligefrem travlt med at forlade øen igen.

  Forelsket i en indfødt
  Christian har forelsket sig i en indfødt skønhed og yder ikke kaptajnen megen hjælp med at få besætningen tilbage ombord. Kaptajn Bligh bliver utrolig barsk i sit forsøg på at genindføre disciplin på skibet.

  Ingen respekt
  Da han endelig har fået besætningen ombord, får han imidlertid svært ved at opretholde respekten, for Christian er gået i spidsen for at få ham væltet af pinden.

  Herredømmet overtages
  Det lykkes da også besætningen at sætte kaptajnen i en mindre båd og selv overtage herredømmet over skibet. Oprørerne går herefter uopdaget i land på den mystiske ø Pitcairn, (hvor deres efterkommere stadig lever i dag.)

  Eminent Hopkins
  Anthony Hopkins er filmens styrke nummer ét. Hans karakteristik af den fortvivlede og truede kaptajn er eminent. Selvom han er trængt op i en krog, formår han alligevel at skabe respekt og være et rigtigt dumt og iskoldt svin - hvad hans William Bligh i bund og grund tydeligvis også er. Han går ikke af vejen for hverken heftig tortur eller verbale øretæver.

  Kommende kendte i biroller
  Som førstestyrmanden, der går i sort på grund af en forelskelse på Tahiti, har Mel Gibson sine gode øjeblikke, men han når aldrig rigtigt at bryde igennem Hopkins' dominans. Der er flere i dag kendte navne i mindre biroller, fx Daniel Day Lewis og Liam Neeson.

  Troværdigt tidsbillede
  Takket være flotte kostumer og en imponerende iscenesættelse forbliver "The Bounty" et troværdigt tidsbillede og en dramatisk eventyrfilm - med noget malplaceret synthersizermusik af Vangelis.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1984, Storbritannien, Historie, Action, Eventyr, Skibe på film, 132 min.

  Dansk titel: Mytteriet på Bounty
  Instr: Roger Donaldson Prod: Bernard Williams Manus: Robert Bolt Baseret på: roman af Richard Hough Foto: Arthur Ibbetson Klip: Tony Lawson Mus: Vangelis
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering