A Bronx Tale (1993)

  Gangsterbossen i Bronx-kvarteret i New York tager en lille dreng i lære, meget mod farens vilje.


  FANTASIFULD GANGSTER-BERETNING

  + PLUS: atmosfære | location | spil
  -MINUS: lidt til den klichétunge side

   

  Vellykket karakteristik af gangstermiljøet i bydelen Bronx i New York. Robert De Niro får samtidig sin instruktørdebut, og da han selv er opvokset i netop Bronx, kan man da sige, at han er 'kvalificeret'.

   

  Dør om dør med gangsterværtshus

  En lille Bronx-familie bor tæt op ad kvarterets gangster-værtshus. Faren Lorenzo er buschauffør, og han sørger for at køre sin 9-årige søn Calogero lige til døren efter skole.

  Fascination af gangsteren
  Calogero er dybt fascineret af byens gangsterkonge Sonny, men Sonny værdiger aldrig knægten et blik. Indtil en dag, hvor Calogero overværer en skudduel på åben gade. Det er Sonny, der skyder, og bagefter ser han Calogero længe i øjnene.

  Varmt venskab
  Da politiet lidt efter beder Calogero om at identificere morderen nede på gaden, har Calogero allerede besluttet sig for, at han ikke vil sladre. Det bliver starten på et varmt venskab, og Sonny tager Calogero til sig, som var han hans egen søn.

   

  Karriere som gangster?

  Til stor fortrydelse for Lorenzo, der ikke vil have, at hans søn ender som gangster. Men det bliver heller ikke tilfældet: Calogero fylder efterhånden 17 år, og har været nær ven med Sonny i årevis, men han er ikke blevet infiltreret i miljøet på samme måde, som vi fx ser det i Martin Scorseses beslægtede Goodfellas (1990). En film, De Niro i øvrigt har hentet meget inspiration fra.

  Troværdigt spil
  Calogero spilles uimodståeligt i begge aldre. Han er meget troværdig og ikke på noget tidspunkt hverken over- eller underspillet. Det tyder på en fin personinstruktion fra De Niro. Chazz Palminteri spiller stærkt i rollen som Sonny. Palminteri skrev også filmens manuskript, baseret på eget skuespil. Robert De Niros egen rolle er lille og uden de helt store nuancer.

  Tempofyldt fortælling
  Det er en tempofyldt fortælling, der hele tiden tillader små sidehistorier at presse på og bidrage med humor og fantasifuldhed.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Krimi, Coming of Age, Børn på film, 116 min.

  Dansk titel: Bronx Tale, A - Gangsterens lærling
  Instr: Robert De Niro Prod: Robert De Niro, Jane Rosenthal, Jon Kilik Manus: Chazz Palminteri Baseret på: skuespil af Chazz Palminteri Foto: Reynaldo Villalobos Klip: David Ray, R.Q. Lovett Mus: Butch Barbella
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation