Zappa (1983)

  Et par drenge styres af en tredje drengs destruktive lyster og trækkes ufrivilligt ned i sølet.


  DEN SVÆRE UNGDOMSTID

  + PLUS: spil | troværdig | intens | tidsbillede
  -MINUS: enkelte rekvisitter

   

  Bille Augusts "Zappa" er markant med sit brillante børne- og ungeskuespil og sine følte og begavede karakteristika af nogle af den tidlige ungdoms gruopvækkende besværligheder.

  Stemningsmættet og truende
  Stemningsmættet og truende i sit udtryk, smuk i al sin intensitet: En af Bille Augusts tidlige - og bedste - film. Filmen fortæller historien (baseret på Bjarne Reuters roman) om tre pubertetsknægte i det spirende rigdomsmiljø i Brønshøj, anno 1961.

  Dårlige intentioner
  Sten er "lederen" med de dårlige intentioner, og han fører de to andre knægte Bjørn og Mulle ind i småkriminalitet. Til at begynde med er det kriminelle spændende, men inden længe tager Stens planer overhånd og påvirker de to andre i voldsom og uhyggelig grad. Bjørn er svag og har svært ved at sige fra, Mulle er den lidt naive medløber.

  Klaustrofobisk kropssprog
  Peter Reichhardts præstation som Sten er filmens stærkeste. En mageløs blanding af charme, had og frustration, der kommer til udtryk i en særdeles speciel diktion og et nærved "klaustrofobisk" kropssprog.

  Flotte præstationer
  Adam Tønsberg spiller flot som den kønne og svage Bjørn. Splittelsen mellem det normale liv, som han meget gerne vil føre, og det barske og ulovlige kommer meget flot til udtryk. Morten Hoff spiller uforligneligt den naive Mulle, vis buttede og klovneagtige ydre kombineres meget flot med et vindende indre.

  Troværdigt tidsbillede
  Tidsbilledet er troværdigt, blot synes nogle af detaljerne lidt for rekvisit-konstruerede. Anmelderne skrev bl.a.: "Bille Augusts fremragende periode- og generationsfilm", "Særdeles fascinerende - og grum", "Bille August forløser spændende stof fra ungdomsbog", "En stærk og betydningsfuld film", "Bille August markerer sig påtrængende og personligt med sin anden spillefilm", "En tidløs film om kliker og magt", "Foruroligende stærk ungdomsskildring" - og slet og ret: "Et mesterværk."  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021