Cape Fear (1991)

  En fange slipper ud af fængslet og vil for enhver pris gøre liver surt for den anklager, der i sin tid fik ham buret inde.


  STILFULD NERVEKRIG

  Sammenhængende film:
  Cape Fear (1962)
  Cape Fear (1991)

  En af de mest stilfulde thrillers, halvfemserne bød på, er Martin Scorseses genindspilning af J. Lee Thompsons "Cape Fear" fra 1962. Med et meget højt - og samtidig overbevisende og oplugende - teknisk niveau, og med en lang række perlepræstationer, er Scorseses version af "Cape Fear" en højspændt seværdig film.

  Hævnen er sød
  Efter fjorten års afsoning i statsfængslet, løslades Max Cady. Han har planlagt en mission ned i mindste detalje: Han vil ødelægge tilværelsen for dén advokat, der fjorten år tidligere var skyld i hans dom.

  Tilbyder penge
  Ret tidligt i filmen konfronteres Max Cady og advokaten Sam Bowden. Sam kan godt huske Max og er klar over, hvor farlig han er. Derfor tilbyder han ham en pengeerstatning.
   

  Nervepirrende situation

  Men Max vil ikke affinde sig med en erstatning målt i dollars. Han vil gøre livet surt for Sam og hans familie. Situationen bliver mere og mere nervepirrende, og det hjælper ikke noget, at Sam har lejet en privatdetektiv.

  Udadtil ganske charmerende
  Max Cady forstår at indskrænke Bowdens flugtmuligheder, og med en bemærkelsesværdig snuhed og en udadtil ofte charmerende, "uskyldig" facon, ødelægger han systematisk familiens tilværelse.

  Overspændt klimaks
  I et overspændt, men alligevel ganske gåsehudsfrembringende klimaks kommer Max Cadys raseri først rigtigt til udtryk, og hans allerinderste djævel spyr fjorten års indestængt ondskab ud på en flodpram i et hylende stormvejr.

  Imponerende skuespil
  Der er imponerende og stærkt skuespil i filmen, så det basker. Robert De Niro er simpelthen uovervindelig: Utilregnelig, koldblodig, med en udstråling, der trods alt tyder på visse (om end vel skjulte) menneskelige sider. Nick Nolte brænder ligeså stærkt igennem som den borgerlige familiefar med pæne briller og habit, der frustreret må vende vrangen ud på sig selv i rent selvforsvar.

  Ung seksualitet
  Juliette Lewis udstråler sublimt alt fra undren, ung seksualitet og beundring - over had, frygt og afsky til Max Cady - fremragende skuespil. Jessica Langes rolle er lidt mere indskrænket, men præstationen er fejende flot.

  Højt teknisk niveau
  Filmens anslag sætter dagsordenen. Hele vejen igennem besidder "Cape Fear" et helt utroligt højt teknisk niveau, lige fra fotografering, klipning og lyssætning - til lydeffekter og musik.

  Opslugt til det sidste
  Under end credits sidder man ganske opslugt af det alternative lydspor med buldrende torden og regnvejrets plasken i floden, der markerer, at spændingen endnu ikke er helt ophævet. Der kan stadig nå at ske noget uventet, man skal aldrig vide sig sikker.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, USA, Thriller, Krimi, Teenagere, Skibe på film, 128 min.

  Dansk titel: Cape Fear
  Instr: Martin Scorsese Prod: Barbara De Fina, Kathleen Kennedy Manus: Wesley Strick Baseret på: romanen "The Executioners" af John D. MacDonald Foto: Freddie Francis Klip: Thelma Schoonmaker Mus: Elmer Bernstein
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (De Niro)
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Lewis)
  • BERLIN-N - Guldbjørn-nominering
  • GG-N - Bedste skuespiller (De Niro)
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Lewis)