3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Cape Fear
En eksfange slipper ud af fængslet og vil for enhver pris gøre liver surt for den anklager, der fik ham buret inde.
STILFULD NERVEKRIG

Sammenhængende film:
Cape Fear (1962)
Cape Fear (1991)

En af de mest stilfulde thrillers halvfemserne endnu har kunnet byde på er Martin Scorseses genindspilning af J. Lee Thompsons "Cape Fear". Med et meget højt og samtidig overbevisende og oplugende teknisk niveau og med en lang række perlepræstationer er Scorseses "Cape Fear" en højspændt seværdig film.

Hævnen er sød
Efter fjorten års afsoning i statsfængslet, løslades Max Cady. Han har planlagt en mission ned i mindste detalje: Han vil ødelægge tilværelsen for dén advokat, der fjorten år tidligere var skyld i hans dom.

Tilbyder penge
Ret tidligt i filmen konfronteres Max Cady og advokaten Sam Bowden. Sam kan godt huske Max og er klar over, hvor farlig han er. Derfor tilbyder han ham en pengeerstatning.

Men Max vil ikke affinde sig med en erstatning målt i dollars. Han vil gøre livet surt for Sam og hans familie. Situationen bliver mere og mere nervepirrende, og det hjælper ikke noget, at Sam har lejet en privatdetektiv.

Udadtil ganske charmerende
Max Cady forstår at indskrænke Bowdens flugtmuligheder, og med en bemærkelsesværdig snuhed og en udadtil ofte charmerende, uskyldig facon, ødelægger han systematisk familiens tilværelse.

Overspændt klimaks
I et overspændt men ganske gåsehudsfrembringende klimaks kommer Max Cadys raseri først rigtig til udtryk, og hans allerinderste djævel spyer fjorten års indestængt ondskab ud på en flodpram i et hylende stormvejr.

Imponerende skuespil
Der er imponerende og stærkt skuespil i filmen, så det basker. Robert De Niro er simpelthen uovervindelig: Utilregnelig, koldblodig med en udstråling, der trods alt tyder på visse (om end vel skjulte) menneskelige egenskaber.

Nick Nolte brænder ligeså meget igennem som den borgerlige familiefader med pæne briller og habit, der frustreret må vende vrangen ud på sig selv i rent selvforsvar.

Ung seksualitet
Juliette Lewis udstråler sublimt alt fra undren, ung seksualitet og beundring over had, frygt og afsky til Max Cady - fremragende skuespil. Jessica Langes rolle er lidt mere indskrænket, men præstationen er fejende flot.

Højt teknisk niveau
Filmens anslag sætter dagsordenen. Hele vejen igennem besidder "Cape Fear" et helt utroligt højt teknisk niveau, lige fra fotografering, klipning og lyssætning til lydeffekter og musik.

Opslugt til det sidste
Under end credits sidder man ganske opslugt af det alternative lydspor med buldrende torden og regnvejrets plasken i floden, der markerer, at spændingen endnu ikke er ophævet. Der kan stadig nå at ske noget uventet, man skal aldrig vide sig sikker.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Cape Fear

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Thriller, 128 min
Dansk titel: Cape Fear
Instr: Martin Scorsese Prod: Barbara De Fina, Kathleen Kennedy  Manus: Wesley Strick  Baseret på: romanen "The Executioners" af John D. MacDonald  Foto: Freddie Francis  Klip: Thelma Schoonmaker  Mus: Elmer Bernstein  
Medvirkende:
Robert De Niro (Max Cady)
Nick Nolte (Sam Bowden)
Jessica Lange (Leigh Bowden)
Juliette Lewis (Danielle Bowden)
Joe Don Baker (Claude Kersek)
Gregory Peck (Lee Heller)
Robert Mitchum (Lt. Elgart)
Martin Balsam (Judge)
Illeana Douglas (Lori Davis)
Priser:
AAN, Bedste skuespillerinde (Lewis)
AAN, Bedste skuespiller (De Niro)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.