Deep Blue Sea (1999)

  Man skal ikke tro, at man ejer det hele, når man har med hajer at gøre. Det må en gruppe forskere sande, da hajerne ved en forskningsstation går amok.


  UNDERHOLDENDE DYBHAVSACTION

  Den finskfødte actioninstruktør Renny Harlin er ude på dybt vand med "Deep Blue Sea": dybest set en meget overfladisk og klichépræget omgang, men det overfladiske glemmes alligevel nemt, når vi er med i dybet.

  Ingen holdbar historie
  Som det er set så ofte før med actionfilm, så mangler "Deep Blue Sea" en holdbar historie. Det er nogle ganske få bisætninger, der holder sammen på begivenhederne. Action og effekter alene må bære filmen, og i store dele af filmen lykkes det på overbevisende manér.

  Gratis spænding
  Hvor man helt tilbage i 1975 var nødt til at fylde lidt mere vat i hajen i Steven Spielbergs Jaws (1975) for at gøre den frygtindgydende nok, så er der i dag en gratis spænding i tidens trend til at hajerne i "Deep blue sea" er på størrelse med et (lille) højhus:

  Forvoksede hajer
  Man har naturligvis anvendt den nyeste genteknologi med stråforkortere og dén slags. Midt ude på det store åbne hav har en gruppe forskere placeret et forskningsanlæg med et stort bassin, hvori tre gustne og forvoksede hajer plasker rundt. Den kvindelige hovedforsker har kun tænkt på sig selv og sin karriere, og har fx ikke taget højde for, at hajerne kunne gå amok og sprænge hele anlægget i luften.

  Hajer i kølvandet
  Så det sker selvfølgelig, bedst som Samuel L. Jackson er kommet på besøg med helikopter. Nu er gode råd meget dyre, for vandet er dybt og koldt, forskningscentret er stort og kringelkroget og klaustrofobisk, vandet kommer væltende fra alle verdenshjørner, og hajerne ligger hele tiden i kølvandet på det frygtsomme menneskekød.

  Masser af spænding
  Efter en kikset begyndelse, begynder der at komme pænt gang i filmen. Den bliver for det første rigtig spændende. Spændende nok til, at man glemmer klichéerne for en stund.

  Idé over effekterne
  For det andet kommer der mere fut og idé over effekterne, så de ikke bare er håbløse mastodonteksplossioner i et virvar af ækelt blævrede lydeffekter.

  Fine overraskelser
  Renny Harlin viser, at han stadig ikke er en hvilken som helst halvabet actioninstruktør. Der er en del overraskelser undervejs, som man nyder i fulde drag. Det er altid er positivt træk, når actionfilm kan overraske!

  Skuespil af ringe betydning
  Skuespillet er da meget godt, men det er helt uden betydning, for hele oplevelsen ligger i, at vi ved, at skuespillerne skal ædes af hajerne, og vandet spiller faktisk den største rolle i filmen.

  Effektiv underholdning
  Det er effektiv underholdning. Som underholdning fungerer filmen vidunderligt, men ud over underholdning er der kun et stort tomt hajgab med et par dråber blod i kanterne.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1999, USA, Action, Science Fiction, Thriller, Dyr på film, 100 min.

  Dansk titel: Deep Blue Sea
  Instr: Renny Harlin Prod: Akiva Goldsman, Robert Kosberg, Tony Ludwig Manus: Duncan Kennedy, Donna Powers, Wayne Powers Foto: Stephen F. Windon Klip: Derek Brechin, Dallas Puett, Frank J. Urioste Mus: Trevor Rabin