3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Jaws
I et forsøg på at gøre det af med en hærgende dræberhaj kommer tre mænd i uhyggelig nærkontakt med dyret.
GUMMI-HAJEN GÅR TIL ANGREB
"Jaws" er en skuffende film, der kun meget sjældent byder på regulær spænding og snarere kommer til at virke ufrivilligt komisk. Man har store forventninger til filmen, inden man sætter sig. Dette var nemlig den første film, der oversteg $100.000.000 i indtægter - publikum elskede den.

Uengageret fortalt
Romanforfatteren Peter Benchley er selv manuskriptforfatter, men historien bliver fortalt på en underligt uengageret måde, den er tynd og som sagt komisk.

Roy Scheider spiller politichefen Martin Brody i en mindre by i USA, der er mest kendt for sine dejlige badestrande. En dag bliver en ung pige splittet ad af en hvid dræberhaj, der har fundet vej til menneskemasserne.

Selvsikker sømand
Det kræver dog endnu et offer, før Brody går i aktion. Han tilkalder en hajekspert og forbyder al badning på strandene. Den selvsikre sømand, Quint tilbyder at fange og dræbe hajen mod $10.000, og efter en del forhandling frem og tilbage indgår byen en aftale med ham.

Politichefen og hajeksperten tager med som de eneste besætningsmedlemmer ombord på Quints ret lille båd. Efter kort tid til søs får de hajen på krogen og driver lidt gæk med den, inden den skal sprænges i luften.

En eventyrfilm
"Jaws" er på mange måder en "historisk" film, men den mangler selv en god historie. Det ville være helt ved siden af at kalde den en gyserfilm, for man opnår højst tre gange at føle sig klamt til mode. Actionfilm er "Jaws" heller ikke. Det bedste kompromis er genrebetegnelsen eventyrfilm.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Jaws

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
1975, USA, Eventyr, 120 min
Dansk titel: Dødens gab
Instr: Steven Spielberg Prod: Richard D. Zanuck, David Brown  Manus: Peter Benchley, Carl Gottlieb, Howard Sackler  Foto: Bill Butler  Klip: Verna Fields  Mus: John Williams  
Medvirkende:
Roy Scheider (Police Chief Martin Brody)
Robert Shaw (Quint)
Richard Dreyfuss (Matt Hooper)
Lorraine Gary (Ellen Brody)
Murray Hamilton (Mayor Larry Vaughn)
Priser:
AA, Bedste lyd
AA, Bedste musik
AA, Bedste klipning
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.