Champagnegaloppen (1938)

    Flere mænd bejler til grossererens datter: En violinist i Tivoli-orkestret og en baron. Men hvem har egentlig oprigtige hensigter, og kan den unge kvinde gennemskue kærlighedsspillet?


    TEATRALSK VIBRATO

    Med sine kreative studie-genskabelser af Tivoli i de glade dage omkring 1840 er dette historiske 30'er-komediedrama om ikke andet periode-interessant. Men George Schnéevoigts iscenesættelse og Fleming Lynges manuskript stikker i alt for mange retninger - fra syngespillende nonsens, over amors pile på kryds og tværs, til ufrivillig biedermeyer'sk kitsch.

     

    Skumle bagtanker

    Annie Jessens unge grosserer-datter Amelie har flere bejlere, bl.a. en ung musiker fra Tivoli, der spiller i selveste H.C. Lumbyes orkester. Men baron von Listow spiller også op til amour, dog med mere skumle bagtanker - han er nemlig mest interesseret i Amelie, fordi han står i gæld og gerne vil tilbage på rigmandskurs.

     

    Ingen atmosfæriske perspektiver

    Nu er det op til Amelies dømmekraft, hvem der bliver lukket ind i intimsfæren, og der skal files på violiner i mere end én forstand, før der er styr på både melodi og kærlighed. Alt sammen meget letløbende og teknisk 30'er-primitivt, men uden virkelighedens nærhed og charme. Her er ingen location-optagelser til at give de garvede (teater)skuespillere lidt vind i håret, og tilskueren atmosfæriske perspektiver.

     

    Kedsommeligt

    Det sætter de mange sang- og musikindslag i et noget ensidigt og kedsommeligt lys - og der er mange af dem, udført i tidstypisk teatralsk vibrato. Nogen særlig interessant tolkning af H.C. Lumbyes gøren og laden udgør filmen heller ikke, så tilbage er den blotte scenegulvs-fremdrift og enkelte skuespilleres små fine øjeblikke - her er Ellen Gottschalchs birolle som opvarterske blandt filmens mest mindeværdige.

     

    Pressen skrev:

    "Succes med Knald!" og "Der var virkelig Begejstring i Palads-Teatret i aftes, og der kan heller ingen Tvivl være om, at Nordisk Film baade har Ære og vil faa Glæde af sit nyeste Opus."



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1938, Danmark, Komedie, Biografi, Musik, Historie, 93 min.

    Dansk titel: Champagnegaloppen
    Instr: George Schnéevoigt Manus: Fleming Lynge Baseret på: syngespil af Paul Holck-Hofmann og Fleming Lynge Foto: Valdemar Christensen Klip: Valdemar Christensen, Carl H. Petersen Mus: Viggo Barfoed, Alfred Kjerulf, H.C. Lumbye