Den enfaldige mördaren (1982)

  Efter at have været blevet behandlet elendigt af sin husherre i årevis, slår den enfoldige Sven en dag igen.


  ORIGINALITET & SÆRPRÆG

  "Den enfaldige mördaren" er en ganske fremragende og bevægende film, skrevet og instrueret af Hans Alfredson, der også spiller hovedrollen som den onde fabrikant.

  Originalitet & særpræg
  Manuskriptet er velopbygget, historien svinger mellem det opstemmende og det nedtrykkende, hvilket giver filmen en originalitet og et særpræg.

  Æstetisk billedkomposition
  Samtidig er der fotograferet og klippet med en helstøbt sans for billedkomposition og æstetik, så tilskueren på flere plan lader sig rive med af filmens verden. Stellan Skarsgård er den enfoldige mand Sven med et talehæmmende hareskår. Efter sin mors død bliver Sven anbragt hos en stenrig fabrikant.
   

  Bor i stalden

  Sven skal bo i stalden sammen med dyrene og ellers passe og pleje gården uden en øre i betaling. Efterhånden bliver han mere udnyttet og ydmyget af fabrikanten, og en dag kan han ikke længere lade som ingenting.

  Opfyldte ønsker
  Han løber hen til en lille familie, han har lært at kende, som han ved vil tage sig godt af ham, og de lader ham bo i deres hus og giver ham et arbejde med løn. Pengene giver ham mulighed for at købe, hvad han altid har ønsket sig - en motorcykel med sidevogn. Snart dukker fabrikanten dog op og kræver sin arbejdskraft tilbage, men familien nægter, og han må køre igen. Men fabrikanten skal nok sørge for at gøre livet surt for den lille familie.

  Fremragende skuespil
  Samtlige leverer fremragende skuespil, især Stellan Skarsgård og Hans Alfredson. Skarsgårds visioner, hvor Verdis requiem bliver opført i stalden, er medrivende fremstillet.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1982, Sverige, Psykologisk drama, Dyr på film, 105 min.

  Dansk titel: Den enfoldige morder
  Instr: Hans Alfredson Prod: Waldemar Bergendahl Manus: Hans Alfredson Foto: Jörgen Persson, Rolf Lindström Klip: Jan Persson Mus: Rolf Sersam, Verdi: Requiem
  Priser
  • BERLIN - Sølvbjørn, bedste skuespiller (Skarsgård)
  • BERLIN - OCIC Award - Special Recommendation
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • BD - Bedste europæiske film
  • GULDB - Bedste film
  • GULDB - Bedste instruktør
  • GULDB - Bedste skuespiller (Skarsgård)