Curve (2015)

  Få dage før sit bryllup tager en ung kvinde en smuk omvej og får motorstop. Den venlige mand, der hjælper hende, viser sig at være psykopat.


  VELKENDT FORMEL

  + PLUS: landskaber | nerve | fortættet spænding
  -MINUS: meget klichémættet | ynkelige overdrivelser

   

  Den britiske instruktør Iain Softley står ved roret på denne kvalitetsmæssigt vuggende skude af en thriller. Filmen havde sin gang på et par festivaler og fik kommerciel premiere i USA, men har herudover udelukkende levet sit liv på dvd og streaming.

  Gennem smukke landskaber
  "Curve" fortæller historien om den unge Mallory, der kører gennem smukke landskaber i en kæmpe firehjulstrækker, da hun pludselig får motorstop. Det var ikke lige det, hun drømte om, her få dage før sit bryllup - kjolen hænger bag i bilen, og gommen venter i Denver.

  En rank og flot vandrer
  Kun iført sports-bh passes hun op af en rank og flot vandrer, der i bar overkrop tilbyder at fikse motoren for hende. Og da den snart snurrer igen, kan Mallory ikke få sig selv til at efterlade den barmhjertige mand midt i ødemarken. Så stik imod alt, hvad hun har lært, tager hun den fremmede med i bilen.

  Pilen peger på psykopati
  Det skulle hun ikke have gjort: Snart peger pilen på psykopati, og Mallory forsøger i desperation at forulykke, så manden kan ryge ud gennem forruden. Men i stedet havner hun selv fastklemt med bilens bund i vejret - psykopaten er på fri fod og går til og fra vraget, mens Mallory stille og roligt er ved at miste besindelsen.

  Fortættet spænding
  Ikke uden kvaliteter lykkes det især "Curve" at bygge en fortættet spænding op omkring Mallorys solohelvede i den forulykkede firehjulstrækker. Hvornår kommer han tilbage, og hvad kan han finde på?

  Fuld blus på klichéerne
  Men filmen har samtidig fuld blus på klichéerne, når særligt Teddy Sears folder sig ud som lækker og sextosset psykopat. Beskidt i munden og åbenbart serie-lystmorder. Og man bliver jævnt til svært irriteret på Julianne Houghs hjælpeløst-fastklemte attituder. Det lykkes hende dog at stege en rottekotelet og at drikke en tår pis, men der går lang tid, før hun udviser en smule handlekraft.

  På kanten af afgrunden
  Filmen balancerer hele tiden på kanten af afgrunden. Men den falder ikke helt i og bevarer, trods den noget krukkede slutning, en vis portion thriller-troværdighed. Ikke mindst fordi kun dele af handlingen er tilplastret med underlægningsmusik.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2015, USA, Thriller, Gyser, 81 min.

  Dansk titel: Curve
  Instr: Iain Softley Prod: Jason Blum, Jaume Collet-Serra, Juan Sola, Julie Yorn Manus: Lee Patterson Foto: Brad Shield Klip: Tariq Anwar Mus: Ed Shearmur