The Stanford Prison Experiment (2015)

  En psykolog rekrutterer en række unge mænd til at deltage i et forsøg. I et iscenesat fængsel vil han se, hvordan mændene reagerer i forskellige roller.


  MAGTSPIL & ULIGEVÆGT

  Man kunne have kaldt "The Stanford Prison Experminent" for filmet teater, hvis ikke det lige var fordi, den teatralske handling er en dramatisering af virkelige begivenheder. Og tilmed ganske mentalt krybende begivenheder, der viser, hvor langt ud ad en tangent et simpelt eksperiment kan bringe deltagere og forskere.

  En fiks idé
  En psykolog har fået dén fikse idé at rekruttere en række universitetsstuderende til et "lille eksperiment": De unge mænd, der indgår i forsøget, får en beskeden betaling og skal være på døgnet rundt.

  Magtspil & uligevægt
  Psykologen vil observere, hvordan de unge mænd påvirkes, når han simulerer et fængsel på universitetsgangene. Halvdelen af deltagerne skal agere indsatte, den anden halvdel fængselsbetjente. Og så kan man næsten regne ud, at der opstår et magtspil og en uligevægt, når først alvoren melder sig. For særligt "fængselsbetjentene" viser sig at tage rollen særdeles alvorligt.

  Intens udvikling
  Filmen udvikler sig kun mere og mere intenst, i takt med at det iscenesatte vanvid går under huden på de unge mænd. Og preller tilsvarende af på psykologen og hans folk, der betragter de tiltagende ubehagelige scener på en monitor.

  Fare for sammenbrud
  Der er fare for deciderede mentale sammenbrud, uden at psykologen griber ind. Han vil hellere se, hvor det kan bære hen. Og hvad skal der blive af de oprindelige venskaber mellem de unge studerende ovenpå oplevelser, hvor den ene part i dén grad er blevet ydmyget og tilsvinet af sin "fængselsbetjent?".

  Glade vanvidsscenarier
  Det er disse glade vanvidsscenarier, der rammer så hårdt og effektivt i Kyle Patrick Alvarez’ fine iscenesættelse. Stort set hele handlingen udspiller sig i "fængsel", og tilskueren bliver en del af eksperimentet på godt og ondt.

  Fine præstationer
  Der er fine præstation fra mange af de unge mænd. Michael Anganaro formidler den opblomstrende dæmon i rollen som en af "betjentene", mens Ezra Miller er i lige dele foragt og sammebrudsrisiko som "indsat". Enkel iscenesættelse med fokus på det uundgåeligt kliniske udtryk, og i lange scener helt fritaget for musik.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2015, USA, Psykologisk drama, Biografi, Teenagere, 122 min.

  Dansk titel: The Stanford Prison Experiment
  Instr: Kyle Patrick Alvarez Prod: Lauren Bratman, Brent Emery, Lizzie Friedman, Karen Laider Manus: Tim Talbott Baseret på: bogen "The Lucifer Effect" af Philip Zimbardo Foto: Jas Shelton Klip: Kyle Patrick Alvarez Mus: Andrew Hewitt
  Priser
  • SUNDANCE - Alfred P. Sloan Feature Film Prize
  • SUNDANCE - Waldo Salt Screenwriting Award
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering