Leaving Las Vegas (1995)

  Ingen kan ændre på den beslutning, som en ung mand har taget om at drikke sig ihjel. End ikke en forelskelse.


  SELVMORD I SLOW MOTION

  Mike Figgis' "Leaving Las Vegas" er et utraditionelt kærlighedsdrama, som man ikke lige ryster af sig bagefter. Præget af et væld af overraskelser med sin eksperimenterende fortællestil og sin fremragende personinstruktion.

  Langsommeligt selvmord
  Ben Sanderson har besluttet sig for at drikke sig ihjel. Han kan ikke længere huske hvorfor, men han hæver alligevel alle sine penge og kører til Las Vegas for at begå det langsommelige selvmord dér.
   

  En at tale med

  En af de første personer han møder i spillebyen er den prostituerede kvinde Sera, som han tager med sig hjem for at have en at tale med. Men da de skilles sent om aftenen, ønsker ingen af dem, at de ikke skal ses mere.

  Gensidig accept
  Sera har for første gang følt noget for en "kunde", og Ben holder meget af hendes omsorgsfulde selskab. Så de begynder at se mere og mere til hinanden og forelsker sig. Hovedårsagen til denne forelskelse er den gensidige accept.
   

  Frit stillet

  Ben accepterer, at Sera arbejder som prostitueret, og Sera affinder sig med, at Ben drikker sig ihjel. De er begge to frit stillet, men kærligheden imellem dem vokser for hver dag. Ben drikker sig døden nærmere, imens Sera bliver mishandlet ude i byen af liderlige fyre.

  Tragedien lurer
  Begge ved de, at tragedien lurer forude, men i takt med at vodkaflaskerne tømmes, nærmer de to sig mere og mere hinanden. Man er på i mødet med filmen, bevæget og fascineret af det fantastiske skuespil, som især Nicolas Cage byder på. Og mindst ligeså fascineret af Mike Figgis' anderledes vinklinger og klip.

  Sorte klip
  De mange "sorte klip" husker man især efter filmen. De giver tilskueren tid til at tænke over de foregående scener, inden den næste kommer. Mike Figgis har endda selv komponeret den stemningsskabende musik. Nogle af de mest intense scener i filmen opstår, da Ben har abstinenser og rystende må kæmpe sig ud til vodkaen i køleskabet, og når Sera gennembanket vender tilbage fra job.

  Bitter & tragisk
  På samme tid smuk, bitter og tragisk er "Leaving Las Vegas" en film, der holder et stramt tag i tilskueren samtlige minutter og giver en masse stof til eftertanke.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, Frankrig, Storbritannien, USA, Psykologisk drama, 107 min.

  Dansk titel: Leaving Las Vegas
  Instr: Mike Figgis Prod: Lila Cazès, Annie Stewart Manus: Mike Figgis Baseret på: roman af John O'Brien Foto: Declan Quinn Klip: John Smith Mus: Mike Figgis
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Shue)
  • AA - Bedste skuespiller (Cage)
  • AAN - Bedste instruktion
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • GG - Bedste skuespiller (Cage)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Shue)