The Man In the Iron Mask (1998)

  En konge holder sin tvillingebror indespærret for selv at kunne herske.


  HADET BLUSSER

  Anmeldte filmatiseringer af Alexandre Dumas’ roman:
  The Man in the Iron Mask (tv) (1977)
  The Man in the Iron Mask (1998)

  Der er sprudlende underholdning for alle pengene i denne pragtfuldt dramatiske musketer-beretning. Der er store navne i de fleste roller, og de lever i høj grad op til deres status. Tidsbilledet og scenografien er overbevisende.
   

  Engang for længe siden...

  Engang for længe siden i det adelige Frankrig herskede den unge kong Louis. De fire noget ældede musketervenner er uenige: De tre af dem vil rotte sig sammen og vælte kongen, mens den fjerde ikke vil bryde sit løfte om at passe på ham.

  Hadet blusser
  Da kongen indirekte har sendt musketeren Athos' søn i døden for at få dennes kæreste, blusser hadet op, og den dristige aktion kan begynde. Vel vidende at kongen hvert øjeblik kan komme i fare, vogter musketeren D'Artagnan for hans dør.
   

  Tre sammentømrede musketerer

  Det er de tre sammentømrede musketerers plan at løslade kongens 'hemmelige' tvillingebror fra fængslet og sætte ham på tronen, uden at det bliver opdaget. Tvillingebroderen Phillippe har siddet hemmeligt fængslet i seks år.
   

  En tung jernmaske

  For at ingen skulle kunne se hans lighed med kongen har han gennem alle årene båret en tung jernmaske. Phillippe ejer modsat sin bror en menneskekærlighed og en indsigt, derfor skal han på tronen.

  Humoristiske scener
  I en af mange humoristiske scener skaffer musketererne sig adgang til fængslet. En italiensk-talende Aramis forklædt som overvægtig munk har succes med at smugle et lig ind i fængslet under sin store kappe og skaffe Phillippe ud på samme snedige måde.
   

  Stærkt spillende

  De fire musketerer har alle fine, overbevisende roller. Jeremy Irons er stærkt spillende som den ihærdige, ivrige og klarhjernede Aramis. Gabiel Byrne leverer en pragtfuld præstation som den afdæmpede, afbalancerede D'Artagnan, der får sat sig selv i et stort dilemma.

  Gnistrende gejst
  Gerard Depardieu er den mest morsomme af de fire. Sjældent har man set ham så veloplagt. Rollen som Porthos udfylder han med glubende appetit og gnistrende gejst. Som den ulykkelige og hævngerrige Athos ses en meget kraftfuld John Malkovich.
   

  Tilpas jordnær DiCaprio

  I dobbeltrollen som henholdsvis ond og god konge ses det unge idol Leonardo DiCaprio. Hans spil er her endnu tilpas jordnært og ægte i en præstation, der står godt til de fire musketerer. De kvindelige biroller udfyldes blomstrende af henholdsvis Anne Parrilaud (kongens mor) og af Judith Godreche som kongens elskerinde Christine.

  Robust teknisk arbejde
  Det tekniske arbejde er ligeså robust og udtryksfuldt som skuespillet, med et smukt og betagende billedsprog, der virkelig inspirerer det kræsne øje.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1998, USA, Frankrig, Drama, Action, Eventyr, 126 min.

  Dansk titel: Manden med jernmasken
  Instr: Randall Wallace Prod: Randall Wallace, Russell Smith Manus: Randall Wallace Baseret på: roman af Alexandre Dumas Foto: Peter Suschitzky Klip: William Hoy Mus: Nick Glennie-Smith