Mission: Impossible (1996)

  En mestertyv sættes på en umulig opgave, som dog ved hjælp af alskens moderne teknologi viser sig løselig.


  FLAD ACTIONMISSION

  Sammenhængende film:
  Mission: Impossible (1996)
  Mission: Impossible II (2000)
  Mission: Impossible III (2006)
  Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)
  Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

  Mission: Impossible – Fallout (2018)

  Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023)

   

  Når det kommer til stykket, er der ingen af missionerne i "Mission: Impossible", der er umulige for specialagenten Ethan Hunt. Han klarer ærterne med lethed og frem for alt med livet i behold.

   

  Filmens mission umulig

  Det er filmens mission, der synes umulig: At fungere som effektiv, uudslukkelig spænding. Der er ganske vist nogle enormt underholdende sekvenser, men der er alt for langt imellem dem. I stedet bruges der alt for mange kræfter på at vise tidens teknologi i form af bærbare computere og smarte mobiltelefoner. Trendy, ja, det er ganske vist, men håbløst uvedkommende.

  Masser af missioner
  Tom Cruise er (tilsyneladende) uheldig under en mission i starten af filmen, hvor han mister flere af sine gode venner. Frustreret opsøger han en ikke særlig forstående bagmand, der bare giver ham instrukser til den næste mission.

  Tophemmelig liste
  En af de omkomne har efterladt sig en yndig hustru, som Cruise nu falder for. Men der bliver ikke tid til dén slags pjat, for snart er han i gang med sin hidtil mest umulige mission. Han skal entre et topsikret rum for at kopiere en tophemmelig liste over navne.

  Filmens bedste sekvens
  Missionen er topnervepirrende og filmens bedste sekvens, da rummets alarmsystem er fintfølende over for alt: Hvis temperaturen stiger med blot én grad, går alarmen i gang, og Cruise må ikke røre gulv eller vægge - end ikke med en dråbe sved!
   

  Med nød og næppe

  Hejst ned gennem en laseralarm-beskyttet udluftningskanal i ti meter lange tove, er dette næsten umuligt at undgå, men Cruise klarer det med nød og næppe, takket være dygtig assistance fra mange hjælpere.

  Afdød ven genopstår
  Men så vender en af de afdøde venner, spillet af Jon Voight, tilbage, og missionen fra starten af filmen bliver pludselig svær at forklare for Cruise. Han må have Cruise control over situationen, og regner ret hurtigt ud, at den gamle ven må være en svindler, der er ude på at bedrage ham.
   

  Hurtigtog i fart

  Dette lille ven-eller-fjende-opgør kulminerer på taget af et hurtigtog i fart, hvor Voight gør sig parat til at blive samlet op af en helikopter. Jon Voight har før været på taget af et tog i fart i Runaway Train (1985).

  Underholdende eksplossion
  I "Mission: Impossible" sørger Cruise - naturligvis - for at sende helikopteren med Voight i flammer i filmens næstmest underholdende og helt igennem usandsynlige sekvens. Historien er helt uden sammenhæng, og der er slet ikke noget at bygge videre på bagefter. Actionsekvenserne er dygtigt lavet. Hér er der filmet, klippet og manipuleret fremragende.

  Ensidig præstation
  Tom Cruise leverer en meget upumpet præstation i rollen som superhelten, og man har indtryk af, at han spiller mest på sin udstråling i håbet om at score et par pigehjerter mere. Udstrålingen er drenget og charmerende men ensidig. Over for Cruise er Jon Voight en ganske god skurk. Det er en af Voight større roller i mange år, og han spiller den med fin kontrol og styrke.

  Scorede kassen
  Instruktør Brian De Palma og ikke mindst Tom Cruise scorede kassen på denne film, der hurtigt tjente $65 million-udgiften ind igen.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024