3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Mission: Impossible
En mestertyv sættes på en umulig opgave, som dog ved hjælp af alskens moderne teknologi viser sig løselig.
EN FLAD ACTIONMISSION

Sammenhængende film:
Mission: Impossible (1996)
Mission: Impossible II (2000)
Mission: Impossible III (2006)
Mission: Impossible - Ghost protocol (2011)

Når det kommer til stykket, er der ingen af missionerne i "Mission: Impossible", der er umulige for specialagenten Ethan Hunt. Han klarer ærterne med lethed og frem for alt med livet i behold.

Det er filmens mission, der synes umulig: At fungere som effektiv, uudslukkelig spænding. Der er ganske vist nogle enormt underholdende sekvenser, men der er alt for langt imellem dem. I stedet bruges der alt for mange kræfter på at vise tidens teknologi i form af bærbare computere og smarte mobiltelefoner. Trendy, ja, det er ganske vist, men håbløst uvedkommende.

Masser af missioner
Tom Cruise er (tilsyneladende) uheldig under en mission i starten af filmen, hvor han mister flere af sine gode venner. Frustreret opsøger han en ikke særlig forstående bagmand, der bare giver ham instrukser til den næste mission.

Tophemmelig liste
En af de omkomne har efterladt sig en yndig hustru, som Cruise nu falder for. Men der bliver ikke tid til dén slags pjat, for snart er han i gang med sin hidtil mest umulige mission. Han skal entre et topsikret rum for at kopiere en tophemmelig liste over navne.

Filmens bedste sekvens
Missionen er topnervepirrende og filmens bedste sekvens, da rummets alarmsystem er fintfølende over for alt: Hvis temperaturen stiger med blot én grad, går alarmen i gang, og Cruise må ikke røre gulv eller vægge - end ikke med en dråbe sved!

Hejst ned gennem en laseralarm-beskyttet udluftningskanal i ti meter lange tove, er dette næsten umuligt at undgå, men Cruise klarer det med nød og næppe, takket være dygtig assistance fra mange hjælpere.

Afdød ven genopstår
Men så vender en af de afdøde venner, spillet af Jon Voight, tilbage, og missionen fra starten af filmen bliver pludselig svær at forklare for Cruise. Han må have Cruise control over situationen, og regner ret hurtigt ud, at den gamle ven må være en svindler, der er ude på at bedrage ham.

Dette lille ven-eller-fjende-opgør kulminerer på taget af et hurtigtog i fart, hvor Voight gør sig parat til at blive samlet op af en helikopter. Jon Voight har før været på taget af et tog i fart i Runaway Train (1985).

Underholdende eksplossion
I "Mission: Impossible" sørger Cruise - naturligvis - for at sende helikopteren med Voight i flammer i filmens næstmest underholdende og helt igennem usandsynlige sekvens.

Historien er helt uden sammenhæng, og der er slet ikke noget at bygge videre på bagefter. Actionsekvenserne er dygtigt lavet. Hér er der filmet, klippet og manipuleret fremragende.

Ensidig præstation
Tom Cruise leverer en meget upumpet præstation i rollen som superhelten, og man har indtryk af, at han spiller mest på sin udstråling i håbet om at score et par pigehjerter mere. Udstrålingen er drenget og charmerende men ensidig.

Over for Cruise er Jon Voight en ganske god skurk. Det er en af Voight større roller i mange år, og han spiller den med fin kontrol og styrke.

Scorede kassen
Instruktør Brian De Palma og ikke mindst Tom Cruise scorede kassen på denne film, der hurtigt tjente $65 million-udgiften ind igen.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Mission: Impossible

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1996, USA, Action, 110 min
Dansk titel: Mission: Impossible
Instr: Brian De Palma Prod: Tom Cruise, Paula Wagner  Manus: David Koepp, Robert Towne  Foto: Stephen H. Burum  Klip: Paul Hirsch  Mus: Danny Elfman, Lalo Schifrin  
Medvirkende:
Tom Cruise (Tom Cruise)
Jon Voight (Jon Voight)
Emmanuelle Beart (Emmanuelle Beart)
Jean Reno (Franz Krieger)
Ving Rhames (Luther Stickell)
Kristin Scott-Thomas (Sarah Davies)
Vanessa Redgrave (Max)
Emilio Estevez (Jack Harmen (ikke krediteret))
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.