Me and Earl and the Dying Girl (2015)

  To gymnasiedrenge har en hobby med at genindspille filmklassikere som kortfilm. Da gymnasiekammeraten Rachel får leukæmi, bliver hun en del af drengenes liv.


  HJERTE & SKÆVHED

  Hjerteskærende skæv og beundringsværdig direkte tilgang til en lille håndfuld af livets store spørgsmål, herunder døden. "Me and Earl and the Dying Girl" fjerner allerede paraderne i sin titel.

  Partnere i livet
  Teenagerne Greg og Earl er mere partnere i livet end venner. De hænger ud sammen både i gymnasiet og fritiden og har som hobby at genindspille små korte udgaver af filmklassikere under friske nye titler.

  Akavet venskab
  Da nyheden om skolekammeraten Rachels leukæmisygdom rammer Greg, er det gennem hans emsige mor, der insisterer på, at Greg skal tilbyde sit venskab til den syge pige, uanset om dette måtte syne både akavet og iscenesat.

  Ingen vej udenom
  Der er altså ingen vej udenom, og snart er kemien bedre end god mellem Greg, Rachel og Earl. Der er humor, tillid og gensidig forståelse i luften, og drengene følger således Rachels sygdomsforløb tæt.

  Independent darling
  Filmen er en rigtig independent darling og vandt både publikums- og hovedpris ved Sundance Filmfestivalen. Det er den mere end skæv og underfundig nok til, men det er ikke fordi, filmen dyrker sin skævhed som en slags ophøjet guru.

  Det indre drama
  Heldigvis, for så har disse uafhængige film det med at miste kæden i de mest kritiske sving. "Me and Earl and the Dying Girl" bevarer overblikket og fokuserer klogt på det indre drama med de filmiske virkemidler mere som en perspektivering.

  Naiv visdom
  Og så er Thomas Manns hovedrollepræstation tilsvarende en vigtig faktor for filmens samlede troværdighed. I en meget nuanceret indfangelse af ungdommelig naiv visdom tilfører han historien en nødvendig elegant charme.

  Fuld af indlevelse
  Både RJ Cyler som Earl og Olivia Cooke som The Dying Girl, Rachel, er fulde af indlevelse og skævhed som to meget forskellige venner i Gregs unge liv.

  Konstant morgenkåbeklædt
  På voksensiden er Nick Offerman - som sædvanlig - herlig i rollen som Gregs nærved konstant morgenkåbeklædte far, og Jon Bernthal har en af sine mere sofistikerede roller som drengenes gymnasielærer og sparringspartner.

  Skæv filmmusik
  Brian Enos filmmusik er selvsagt ligeså skæv som filmen, men den bliver desværre brugt i lidt for rigelige mængder, hvor man kunne have ønsket sig en større tilstedeværelse af ærlighed i et lydbillede lidt mere au naturel.

  Humoristisk
  De fine små dukkefilmsindslag, der perspektiverer det virkelige livs udfordringer, udgør herlige og humoristiske indspark. Ikke fordi filmen som hele er tung på nogen måde. Det generelle billede er humor i en alvorlig kontekst.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2015, USA, Komedie, Drama, Teenagere, 105 min.

  Dansk titel: Me and Earl and the Dying Girl
  Instr: Alfonso Gomez-Rejon Prod: Jeremy Dawson, Dan Fogelman, Steven Rales Manus: Jesse Andrews Baseret på: roman af Jesse Andrews Foto: Chung-hoon Chung Klip: David Trachtenberg Mus: Brian Eno
  Priser
  • SUNDANCE - Audience Award
  • SUNDANCE - Grand Jury Prize