Runaway Train (1985)

  To forbrydere på flugt fra fængslet vælger det forkerte tog. Toget har nemlig ingen fører og drøner gennem landskabet med rasende fart.


  NON-STOP ACTION

  "Runaway Train" byder på rå og indbydende spænding fra første til sidste minut. Filmen er smukt og stærkt opbygget, skuespillet er fænomenalt, og timingen er perfekt.

  Livagtig spænding
  At man er opslugt i samtlige minutter skyldes ikke mindst den præmiesmukke fotografering. Der er næsten ikke anvendt studieoptagelser eller kulisser, så spændingen er meget livagtig.
   

  Med brask og bram

  Det er spændende at observere de specielle kameraplaceringer, som for tilskueren kan synes umulige. For eksempel i meget høj fart foran toget i frøperspektiv. I begyndelsen ligner "Runaway Train" en typisk fængselsfilm, hvor flugten er nøje planlagt, og jagten på fangerne går ind med brask og bram.

  Løbet løbsk
  Men der skiftes genre i det øjeblik, hvor tilskueren erfarer, at toget er løbet løbsk. Herefter er filmen hovedsaglig en actionthriller, hvor de to fanger er hovedpersonerne om bord på toget. De er længe om at fatte, at der ingen fører er på toget. Først da det kolliderer med en godsvogn, begynder de at undre sig.
   

  Togfløjten lyder

  Bedst som de skal til at undersøge sagen, hører de togfløjten, og de kryber tilbage i deres lokomotiv. Det viser sig, at der er en arbejder med om bord på toget, og - jo - det er en kvinde.

  Troværdigt skamferet
  Jon Voight er som støbt til den barske hovedrolle, og hans ansigt er troværdigt skamferet. Han har en række bemærkninger, der er morsomme og barske på samme tid, og det passer godt ind i turbotempoet.
   

  Pragtpræstation

  Som Voights temmelig naive partner ses Eric Roberts, der også leverer en pragtpræstation. I fængslet var Voight en helt, og det opfatter Roberts ham også som under flugten. Slutningen er intens, og man sidder tilbage med en bitter smag i munden. Både fordi det ender lidt sørgeligt, men også fordi spændingen allerede er ovre.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1985, USA, Action, Psykologisk drama, Fængselsfilm, Tog på film, 111 min.

  Dansk titel: Flugtekspressen
  Instr: Andrei Konchalovsky Prod: Menahem Golan, Yoram Globus Manus: Djordje Milicevic, Paul Zindel, Edward Bunker Foto: Alan Hume Klip: Henry Richardson Mus: Trevor Jones
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Voight)
  • AAN - Bedste skuespiller (Roberts)
  • AAN - Bedste klipning
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG - Bedste skuespiller (Voight)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Roberts)