Species (1995)

  Et billedskønt monster er på fri for og skal for alt i verden indfanges og tilintetgøres. Der må eksperter på banen!


  HÆSBLÆSENDE NONSENS

  "Species" kaster os direkte ud i gyset: I anslaget befinder vi os i et laboratorium, hvor man eksperimenterer med levende væv fra det ydre rum. I et glasbur midt i den store sal står resultatet af mange års forskning, den lille og særdeles menneskelignende, "Sil". Men da man erfarer, at hun er for farlig at slippe ud i det fri, beslutter man sig for at gasse hende. Men Sil undslipper ved at kaste sig igennem glasset og forsvinder sporløst.

  På jagt efter et monster
  Nu er det projektlederen Fitchs opgave at finde, fange og tilintetgøre den løsslupne specie, der allerede efter fem minutter på flugt har myrdet en mand. Fitch samler en lille gruppe af eksperter bestående af den "hemmelige agent" Press, der kun hentes ind, når staten er i meget store vanskeligheder; den dygtige kvindelige biolog, Laura; den mystiske Dan, der kan føle, hvordan tingene er sket og vil ske; og endelig en sidste ekspert, Arden.

  Grøntslimet model
  De går straks i aktion, men det viser sig at være uhyre vanskeligt at spore Sil, der i mellemtiden er vokset til kvindestørrelse - og er ligeså overdrevet yndig som en model (skuespilleren bag Sil, Natasha Hensridge, er da også model i virkeligheden).
   

  Helvede kan bryde løs

  Engang imellem får holdet nogle oplysninger, og de flyver til stedet for hele tiden at være i nærheden af det indtagende monster. Det er vigtigt, at de får fat på Sil, inden hun får lokket en mand i kanen. For hvis først hun får børn, så er helvede løs..

  Et kantet uhyre
  Sil kan forvandle sig til et grønt, kantet uhyre, når hun har lyst, men hun besidder også grufulde evner, når hun er i menneskeskikkelse. Ved at tungekysse en påtrængende mand, sender hun en slimet "arm" gennem hans baghoved, og der er flere lignende eksempler på beskidte tricks. Der er masser af gys i filmen, og man sidder ind imellem med let koldsved og gåsehud og ansigtet halvt gemt bag hænderne. Special- og lydeffekterne er effektive.

  Ikke smertefrit
  Skuespillet er udmærket, og særligt Forest Whitaker er i topform. Historien udvikler sig bare langt fra smertefrit, og alt for meget i det ekstreme filmunivers er nemt at forudsige. Filmen fik en sequel i "Species 2".  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, USA, Science Fiction, Action, Gyser, 104 min.

  Dansk titel: Species
  Instr: Roger Donaldson Prod: Frank Mancuso Jr., Dennis Feldman Manus: Dennis Feldman Foto: Andrzej Bartkowiak Klip: Conrad Buff Mus: Christopher Young