Under Siege (1992)

  Ombord på et stort skib skaber en gruppe terrorister uro, men skibets kok viser sig at slå godt fra sig.


  KLICHÉFYLDT - EFFEKTFULD

  Sammenhængende film:
  Under Siege (1992)
  Under Siege 2: Dark Territory (1995)

  Underholdende actionthriller med den middeltalentfulde Steven Seagal i hovedrollen. Efter tyve drøngode indledningsminutter overtager den noget mere klichéfyldte og usandsynlige action og trækker filmen mere og mere ned i intethedsdyndet. Men man lader sig alligevel uden større protester rive med, for det er dygtigt formet action.

  Kok med rygrad
  Casey Ryback er kok på et stort amerikansk militærfartøj, der sejler rundt på verdenshavene. Han er ikke særlig gode venner med skibets næstkommanderende Krill, og efter et mindre sammenstød, hvor Krill har sendt en snotklat i Rybacks suppe, ender Ryback låst inde i kølerummet.

  En planlagt kapring
  Det viser sig, at Krill har planlagt at kapre fartøjet. Da kaptajnen har fødselsdag, lader Krill som om, der skal være surprise party, men i virkeligheden indeholder helikopteren et helt hold skydegale terrorister, som ret hurtigt får dræbt, hvad der kan kravle og gå af indflydelsesrige besætningsmedlemmer.

  Ferm med en køkkenkniv
  Krills kompagnon William Strannix vil ødelægge det halve Amerika ved at sende skibets mange missiler af sted. Med sig om bord har Strannix nøgenmodellen Jordan Tate. Det var meningen, hun skulle strippe for kaptajnen, men i stedet bliver hun ufrivilligt kokkens medhjælper, da han omsider er sluppet ud af kølerummet og har taget hårdhændet affære med sin køkkenkniv.
   

  Ikke bare kok...

  Casey Ryback er nemlig ikke bare kok. Det viser sig, at han har en fortid som jægersoldat, og det er nu op til ham og hans storbrystede medhjælper at ødelægge Krills og Strannix' planer.

  Konstant højt tempo
  Tempoet holdes højt hele tiden, og det er også lykkedes manuskriptforfatterne at indskyde et par rigtig humoristiske bemærkninger. Ikke noget med malplacerede vitser i pressede situationer. Læg fx mærke til Krills svar på spørgsmålet om, hvor han har fået sit enorme blodige sår på kinden fra. "Jeg skar mig under barberingen", svarer han. Det er da tilpas opfindsomt?

  Lovlig patriotisk
  Til gengæld bliver man forfærdelig træt af al den amerikaniserende krydsklipning mellem de patriotiske militærfolk på landjorden og de skumle skurke på båden. Det er virkelig plat og i længden intetsigende. Tommy Lee Jones er i perioder ganske god som hippie-skurk. Filmens slutning er indiskutabelt storslem.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Frankrig, Action, Thriller, Skibe på film, 98 min.

  Dansk titel: Kapring på åbent hav
  Instr: Andrew Davis Prod: Steven Reuther, Arnon Milchan, Steven Seagal Manus: J.F. Lawton, John Mason, Michael Rae Foto: Frank Tidy Klip: Robert A. Ferretti, Dennis Virkler, Don Brochu, Dov Hoenig Mus: Gary Chang
  Priser
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste lydeffektsklipning