Skammen (1968)

  På en fredelig svensk ø må et ægtepar pludselig bukke under for en borgerkrig.


  KRIG I SJÆLEN

  Ingmar Bergman skildrer her slående og flot den ægteskabelige krises rædsler - men omgivet af en opdigtet svensk borgerkrig udvikler begivenhederne sig samtidig i en uklædeligt kaotisk retning.

  Dyb krise
  Fabelagtigt skuespil fra Max Von Sydow og Liv Ullmann som ægteparret Rosenberg, der lever en tryg og lykkelig tilværelse på en ø i Sverige. Man kan godt fornemme, at de har deres hyr med hinanden, men det blusser først rigtigt op, da en borgerkrig rykker nærmere og til sidst omringer deres hus.

  Ulideligt samvær
  De bliver taget til fange og undgår med nød og næppe den værste tortur. Den må de til gengæld gennemleve over for hinanden, da de vender hjem igen. Nu synes ægteskabet mere ulideligt end nogensinde. Filmens let blege sort/hvide billeder er meget stærke, og mange scener tager sig således flot ud i Bergmans virtuose iscenesættelse. Men ligeså snart krigen og dens eksplosioner rykker nærmere, må man melde pas.

  En klods om benet
  Ligegyldig hvor "praktisk" den falder sammen med skildringen af det besværede ægteskab, bliver krigen og dens bombninger og soldater aldrig andet end en klods om benet på filmen.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1968, Sverige, Psykologisk drama, Krigsdrama, 100 min.

  Dansk titel: Skammen
  Instr: Ingmar Bergman Manus: Ingmar Bergman Foto: Sven Nykvist Klip: Ulla Ryghe
  Priser
  • GG-N - Bedste udenlandske film
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Ullmann)