Being John Malkovich (1999)

  En dukkefører opdager en slags portal, der fører ind i hovedet på skuespilleren John Malkovich, og tjener fede penge på det.


  VILD HUMOR

  Hvad der begynder som livgivende og alternativ humor ændrer sig undervejs i komedien "Being John Malkovich" til overgearing på alle kedler med en ærgerligt fjoget fornemmelse til følge.

  På 7enhalvte etage
  John Malkovich er så afgjort filmens største kvalitet, selvom han ikke står højt på rollelisten. Hovedrollen besiddes af en ubarberet John Cusack. Han spiller den tungsindige dukkefører Craig Scwartz, der noget mod sin vilje søger en stilling på 7enhalvte etage.

  Højden halveret
  Her er højden til loftet halveret, man skal jo spare, hvis virksomheden kører lidt sløvt. Craig hyres af den 105 år gamle chef, der taler meget bramfrit om kvinders seksuelle attributter. På hjemmefronten får Craig ikke alle sine behov dækket hos konen Lotte. Derfor falder han prompte for kontordamen Maxine, der dog ikke udviser den store interesse.

  En mystisk gang
  En dag finder Craig en mystisk gang bag et skab, og da han kravler ind i mørket, suges han ind i hovedet på selveste John Malkovich og ser alting gennem hans øjne. I ca. et kvarter bliver han i skuespilleren, før han havner i en grøftekant - og øjner den store chance for at tjene penge. Folk giver jo gerne en skærv for at få lov at være en anden bare en lille stund.

  Meget mystiske begivenheder
  I begyndelsen mærker John Malkovich ikke noget til begivenhederne, men da Maxine ringer ham op og byder ham på middag, begynder der at ske ting og sager. Meget mystiske ting og sager..

   

  Vældigt ambitiøst

  Historien er vældigt ambitiøs og opmærksomhedskrævende. Filmens første halve time er i sig selv et lille mesterstykke udi absurditet. Havde man dog bare kunnet holde niveauet!

  Et rasende tempo
  Desværre arbejder filmen sig i stedet op i et rasende tempo og en usandsynlighedernes sfære, vel at mærke på et plat og svært synkbart plan. Skuespillet er filmens helt store styrke. Cusack og Diaz imponerer som ægteparret Schwartz, men bedst er scenerne med John Malkovich.

  Unik scene
  Helt unik er scenen, hvor Malkovich suges ind i sig selv og oplever alle afkroge af sig selv som en ny type Malkovich, der alle taler "Malkovich’sk", hvilket vil sige, at eneste glose i ordforrådet er netop: "Malkovich".  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, USA, Komedie, Drama, Fantasi, 108 min.

  Dansk titel: Being John Malkovich
  Instr: Spike Jonze Prod: Steve Golin, Vincent Landay, Sandy Stern, Michael Stipe Manus: Charlie Kaufman Foto: Lance Acord Klip: Eric Zumbrunnen Mus: Carter Burwell
  Priser
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Kenner)
  • BD-N - Bedste amerikanske film
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Diaz)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Keener)
  • GG-N - Bedste manuskript
  • RB-N - Bedste amerikanske film