Find Me Guilty (2006)

  En tålmodig jury lytter til advokater og anklagede gennem en 21 måneder lang retssag, hvor mafiaen står anklaget i en lang række sager.


  OPRIGTIG ENERGI

  Dette komiske drama har ikke så lidt til fælles med mesterinstruktør Sidney Lumets debutfilm, 12 Angry Men (1957). "Find Me Guilty" er også centreret om en langstrakt retssag og er Lumets næstsidste film. Der er 50 år og en hel del uforglemmelige oplevelser imellem de to film.

  Uortodoks hovedrolle
  "Find Me Guilty" er allerede uortodoks i sit valg af hovedrolleskuespiller. At caste Vin Diesel som mafiamanden Jackie DiNorscio er vovet og frisk, og det kommer der om ikke andet end uventet energi ud af.

  Historisk lang retssag
  DiNorscio er sammen med en lang række af sine mafiøse venner anklaget for en endnu længere række kriminelle handlinger, og anklageren er fuld af selvtillid ved begyndelsen af den historisk langstrakte retssag.

  Dynamisk fortælling
  For det er en meget lang række anklagepunkter, der skal nås til bunds i, og filmen kredser om de sande begivenheder på en meget dynamisk måde - til trods for at stort set hele handlingen udspiller sig i en retssal.

  Skinnet bedrager
  Det faktum alene kan få mange til at tænke: lad mig komme væk. Men skinnet bedrager, for Sidney Lumet er en sand mester som trådtrækker i et marionetteater af højspændt nærvær. Den helt store bedrift ligger netop i at gøre en umiddelbart ensidig affære så farvestrålende og mindeværdig.

  Kælet for detaljen
  Effekten opnås ved at kæle for detaljen og de enkelte skuespillere. "Find Me Guilty" er kræs for en skuespiller, der får meget at arbejde med i den fortættede historie og atmosfære. Det udnyttes bedst af birolleskuespillerne. Her er Alex Rocco uforglemmelig som den sammenbidte mafiaboss, Nick Calabrese. Ron Silver får en elegant afrundet person ud af sin dommer Finestein, og Peter Dinklage trives som en fisk i vandet som advokaten Ben Klandis.

  Retssagens stand up-komiker
  Vin Diesel lykkes ikke til fulde i hovedrollen men arbejder sig nogenlunde varm. Det er jo alt andet lige hans karakter, filmen særligt drejer sig om. Især fordi DiNorscio vælger at forsvare sig selv og hurtigt bliver retssagens stand up-komiker med sine mange festlige indspark - til stor frustration for dommer og anklager.

  Forfriskende rolle
  Det er forfriskende at se Diesel i en langt mere end seriøs rolle, end vi er vant til, men måske rækker talentet ikke så meget ud over de ordknappe actionfilm.

  Oprigtig energi
  Musik er her ikke svært meget af. Her kender Lumet sin besøgelsestid, og det ville ikke klæde atmosfæren i retssagen, hvis den var for fuldt symfoniorkester. Dramaet og de komiske islæt opstår ud af den oprigtige energi mellem de meget forskellige mafia- og retsmennesker og den tålmodigt lyttende jury.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2006, USA, Tyskland, Biografi, Krimi, Komedie, Retssalsdrama, 125 min.

  Dansk titel: Guilty
  Instr: Sidney Lumet Prod: Bob DeBrino, Robert Greenhut, T.J. Mancini, Bob Yari Manus: Sidney Lumet, T.J. Mancini, Robert J. McCrea Foto: Ron Fortunato Klip: Tom Swartwout Mus: Jonathan Tunick
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering