Frihed, Lighed og Louise (1944)

  Et miserabelt ægteskab ender i forståelse efter mange ydmygende episoder.


  VELOPLAGT LYSTSPIL

  Her er der en dejlig mulighed for at opleve Ib Schønberg i en af karrierens relativt få større roller. Han spiller direktøren, Max Kildal, hvis privatliv er helt til hundene.

  Rigpige-intrigespil
  Husets to kvinder, konen Louise og datteren, Vibeke, driver ham rundt i manegen, når de spiller deres rigpige-intrigespil.

  Kvinde-tyranni
  Max ligger helt og aldeles under for kvindernes tyranni. Max er der i hvert fald ingen, der interesserer sig for.. Og dog: En dag forstår han, at han er værdsat af sin sekretær - og så sætter han trumf på over for kvinderne derhjemme.

  Forkælet & selvoptaget
  Skuespillet slår gnister. Karen Lykkehus befinder sig næsten konstant på kanten af et nervesammenbrud - hendes præsentation af den skrækkeligt kunstige og forkælet selvoptagede rigkvinde er vidunderlig. Helle Virkner er fræk og forførende i en helt egen stil.

  Udset som kærlighedsoffer
  Ib Schønberg må grueligt meget igennem, før han får lidt medvind. Det samme må underklasse-arbejderen, Walther Henningsen, der er blevet udset som kærlighedsoffer af både mor og datter Kildal. Rode er med på spillet, lige indtil det begynder at gå helt grassat.

  Usædvanligt velsmurt
  Filmen er usædvanligt velsmurt og vittig med flere veloplagte klasseskelsportrætter. De selvoptagede kvinder med Louise i spidsen er utroligt frække og vovede, når man tænker på, at filmen er fra 1944.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024