En kort en lang (2001)

  Et bøssepar kommer i vanskeligheder, da den ene forelsker sig i en pige. Det kræver blod, sved og tårer.


  PJATTET ALVOR

  I striben af dansk spillefilms publikumssucceser savnede man tilsyneladende en rendyrket homoseksuel komedie, et oplagt emne for pjattehovedet Helle Joof.

  Forholdsvist neddroslet
  Sammen med real-life bøssen, Klaus Bondam, har Joof skrevet et forholdsvist neddroslet manus om to danske bøsser. Mads Mikkelsen og Troels Lyby er tildelt de to hovedroller som henholdsvis Jakob og Jørgen, fra hvem sorrig og glæde strømmer.

  Kærlighedshelvede er løs
  Jakob har netop friet, og alt tegner lykkeligt, men pludselig forelsker Jakob sig i en ung kvinde, som oven i købet er Jørgens svigerinde. Så er helvede løs.

  Vemodig udvikling
  "En kort en lang" udvikler sig overraskende vemodigt og lægger fint en dæmper på mange af de lidt for farvestrålende karikerede situationer. Kærlighed rummer altid store (banale) dramaer, og det har været Joofs mål at skildre det homoseksuelle forhold helt på linje med et heteroseksuelt.

  Ikke-outrerede bøsser
  Det er lykkedes godt i den forstand, at hovedrolleparret spiller bøsser, der ikke umiddelbart opfører sig outreret, som bøsser ellers har for vane, især i komedier.

  Bøssepjankeri i biroller
  Til gengæld køres hele bøssepjankeriet over på birollerne, hvor en hel stribe af danske skuespillere får lov at vifte med håndledene: Peter Frödin som ultrafeminin og Henning Jensen som meget sippet.

  Stemninger fastholdes ikke
  Filmens største svaghed er dens manglende vilje til at fastholde en stemning. Efter den gode lange triste periode kommer en finale af nærmest Runaway Bride"ske dimensioner - helt ude af proportioner og ærgerligt ødelæggende.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024