Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

  En menneskelignende robot fra fremtiden dumper ned i vores nutid, programmeret til at redde to særligt udvalgte mennesker fra dommedag.


  FULD TURBO

  Sammenhængende film:
  The Terminator (1984)
  Terminator 2: Judgment Day (1991)
  Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
  Terminator Salvation (2009)
  Terminator Genisys (2015)

  Terminator: Dark Fate (2019)


  Der bliver klappet og piftet i biografen, da Arnold for første gang viser sit imponerende korpus i denne anden efterfølger til James Camerons klassiske Terminator-film.

  På mission igen
  Arnold er nemlig på mission igen, og publikum er gennem den imponerende 2'er blevet vænnet til effektmageri og action af sådan høj kvalitet, at forventningsniveauet er tårnhøjt. Således læner man sig tilbage i håbet om, at Jonathan Mostows instruktion bare tilnærmelsesvis kan hamle op med Camerons i denne "Terminator 3".

  At redde verden..
  Schwarzenegger skal som i 2'eren ud på en farlig mission, da han bliver sendt tilbage i tiden for at beskytte to sagesløse unge mennesker, der i en fjern fremtid er udset til at redde verden.

  En reel trussel
  Også denne gang er der en reel trussel mod Arnold - i skikkelse af en billedskøn fotomodel. Men facaden lyver: Under overfladen er denne model T-X særdeles ond og koldblodig.

  Sublim underholdning
  Så går det ellers over stok og sten, og selvom oddsene ikke ligefrem er fantastisk høje, så bliver der kæmpet bravt for at overleve - med et sublimt underholdningsniveau til følge.

  Medrivende action
  "Terminator 3" er således et pletvis ganske betagende bekendtskab. Hvis man fandt de to foregående film fascinerende, kan man ikke undgå at lade sig rive lidt med at historien.

  Ærgerlig vægt på ramasjang
  Men den utroligt knugende spænding, der kendetegnede især 2'eren, udebliver desværre i 3'eren - hér er vægten i ærgerligt høj grad på rendyrket ramasjang, der mange steder ikke skiller sig særligt ud fra den kedelige standard-action, som Hollywood ofte bombarderer os med.

  Veltimet action
  3'eren er dog et studie i veltimet action og fascinerende one-liners (nogle af dem er også ganske morsomme), men ambitionsniveauet er rykket mere end et trin ned ad stigen.

  Standardiseret
  Dén stemning, vi kender fra 2'eren, drukner næsten i den standardiseringsproces, som instruktør Jonathan Mostow har valgt at lade Termintor gennemgå. Men en rest er der da tilbage, så helt skuffet forlader man ikke mørkekammeret.

  Kliché-spil
  Skuespillet er for nogles vedkommende iorden: Schwarzenegger gør det pænt - resten af spillerne er tydeligt prægede af den noget vage historie og spiller på en stribe klichéer, så det sine steder næsten ikke er til at bære. Værst er Claire Danes, skarpt forfulgt af en fejlcastet Nick Stahl.

  Standard-underlægningsmusik
  Hvad man virkelig savner i 3'eren er Brad Fiedels unikke musik. Nu har en anonym standard-underlægningsmusik overtaget, kun her og der er der toner af det originale tema. Trist udvikling.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, USA, Tyskland, Storbritannien, Science Fiction, Action, Thriller, Biler på film, 115 min.

  Dansk titel: Terminator 3: Rise of the Machines
  Instr: Jonathan Mostow Prod: Matthias Deyle, Mario Kassar, Hal Lieberman, Joel B. Michaels, Colin Wilson (II) Manus: John D. Brancato, Michael Ferris (III) Foto: Don Burgess Klip: Neil Travis Mus: Marco Beltrami