Frankenstein (1931)

  En videnskabsmand indsamler lig og skaber på sit laboratorium et væsen med voldsomme kræfter.


  TIDLIGT GYSERMESTERVÆRK

  Film om Frankenstein:
  Frankenstein (1931)
  Bride of Frankenstein (1935)
  Young Frankenstein (1974)
  Frankenstein Unbound (1990)
  Mary Shelley's Frankenstein (1994)

  Film der har en ubegrænset levetid hænger ikke på træerne. Men en af undtagelserne er James Whales klassiske gysermesterværk, "Frankenstein", fra 1931.

  Skræmmende & fascinerende
  Filmen er ganske enkelt så overbevisende strikket sammen, at man stadig i dag kan blive skræmt og fascineret af de aldrende billeder. Dette primært takket være instruktørens enestående evne til at skabe stemninger ved hjælp af lys. Den besatte forsker, Henry Frankenstein, er søgt afsides til en gammel borg for at udføre sine eksperimenter. Han har samlet flere lig for at stykke dem sammen til nyt liv.

  Ikke helt vellykket forsøg
  Da væsenet bliver vakt til live i et voldsomt uvejr, står det dog hurtigt klart, at eksperimentet ikke er helt vellykket. Monstret er tungt at danse med og ikke helt venligt stemt. Helt galt går det, da det slipper ud af borgen og raserer en nærliggende landsby.

  Overbevisende effekter
  Filmen er stadig hårrejsende skræmmende i dag. Boris Karloffs monsterpræstation er endnu legendarisk. Noget af det mest imponerende ved denne timelange science fiction-gyser er dens overbevisende effekter, som man stadig over 70 år efter kan undre sig over, hvordan man har kunnet frembringe.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1931, USA, Science Fiction, Gyser, 67 min.

  Dansk titel: Frankenstein
  Instr: James Whale Prod: Carl Laemmle Jr. Manus: John L. Balderston, Francis Edward Faragoh, Garrett Fort Baseret på: roman af Mary Shelley Foto: Arthur Edeson, Paul Ivano Klip: Clarence Kolster Mus: Bernhard Kaun