The Contract (2006)

  Far og søn er på vej på vildmarkstur, da to mænd kommer flydende med strømmen. Den ene er i håndjern og viser sig at være en lejemorder på flugt fra FBI.


  KLICHÉER I BJERGENE

  Denne actionthriller produceredes direkte til dvd og var igennem flere kritiske faser i produktionen. Det betød bl.a., at den garvede instruktør Bruce Beresford selv måtte spæde til for at få "The Contract" helt i mål.

  Ingen tid til venskab
  Alenefaren Ray er med teenagesønnen Chris på vildmarkstur, men idyllen varer usandsynlig kort. For pludselig kommer to herrer flydende med strømmen i en omklamring, der skal vise sig ikke at være videre venskabelig.

  En kugle gennem maven
  Fra elven bjærger Ray og sønnike nu lejemorderen Carden (skal det senere vise sig). Han er lagt i håndjern af en FBI-agent, der snart dør efter dét skud, han har fået sendt gennem maven. Carden råder straks Ray til at lade ham gå. For hvis han ikke gør, bliver de helt sikkert meget hurtigt indhentet af Cardens mænd, og de er ikke venligt stemte.

  Over stok og sten
  Så går det ellers over stok og sten med Carden i håndjern, og Ray med en gun. Snart møder de et ungt par, der vælger at slutte sig til, da de hører om de farer, der kan gemme sig i det bjergrige skovlandskab.

  Halvgjort arbejde
  "The Contract" er bestemt ikke nogen særlig vellykket film, og den skriger til himlen af halvgjort arbejde, middelmådigt skuespil og utroværdig forudsigelighed. Men den har én universelt virkningsfuld kraft, og det er den natur, som handlingen udspiller sig i.

  Stordrama mellem klippevæggene
  Det vilde og ufremkommelige landskab udgør i sig selv en pulserende spænding, særligt når der udspiller sig et stordrama på liv og død mellem stejle klippevægge. Således er "The Contract" en ofte visuelt flot film med pænt bekostet fotografering. Nogle af de visuelle effekter (herunder miniaturer) er dog uhyggeligt primitive.

  Fladt skrevne roller
  Morgan Freeman spiller i dén grad på rutinen i den fladt skrevne skurkerolle, men han er samtidig filmens autoritære omdrejningspunkt. John Cusack får ikke lejlighed til at brænde igennem som alenefaren Ray med de mange gode intentioner – nu pludselig i en helt ny rolle som tvunget gidseltager.

  Fortærskede lag
  Skurkebirollerne er decideret tarvelige, og Normand Corbeils underlægningsmusik lægger flere lag på det i forvejen fortærskede. Lydbilledet er i øvrigt mærkeligt overstyret, som om der ikke har været tid til at skelne mellem forskellige klange i postproduktionen.

  Klichédrama i bjergene
  Der er på alle måder langt for Bruce Beresford fra charmen i Driving Miss Daisy (1989) til klichédramaet i bjergene, men helt uden iscenesætter-tæft er "The Contract" dog ikke.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2006, USA, Action, Krimi, Drama, Teenagere, Bjerge på film, 96 min.

  Dansk titel: The Contract
  Instr: Bruce Beresford Prod: Randall Emmett, George Furla, Avi Lerner, Danny Lerner Manus: Stephen Katz, John Darrouzet Foto: Dante Spinotti Klip: Mark Warner Mus: Normand Corbeil