Djävulens öga (1960)

  Satan udfordrer Don Juan ved at sende ham til Jorden for at tage en ung kvindes uskyld.


  SÆRT STILFULD BERGMAN-FILM

  Bergman leger hér forførende med de helt sort/hvide opfattelser af god og ond. Historien er en frisk komedie om Satan selv, der sender en af sine "indsatte", kvindebedåreren Don Juan, til Jorden (eller til livet) for at forføre en jomfruelig ung kvinde, inden hun gifter sig.

  I Bergmans geniale linse
  Fortalt med store smilehuller og i Bergmans geniale linse bliver "Djävuelens Öga" til en af de mere æstetiske og raffinerede komedier.
   

  Stramme kompositioner

  Stramme kompositioner, genial fotografering og en konsekvent teatralsk belysning, der mange gange overeksponerer begivenhederne, gør filmen til en visuel delikatesse. Skuespillerne lever sig stærkt ind i det urinstinktive god/ond-forhold og forstår nøjagtig at lægge vægten rigtigt, når himmel og helvede skal parodieres. Bergmans vittige og begavede dialog er i sig selv hele filmen værd.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1960, Sverige, Komedie, Drama, Fantasi, 87 min.

  Dansk titel: Djævelens øje
  Instr: Ingmar Bergman Prod: Allan Ekelund (ikke krediteret) Manus: Ingmar Bergman Baseret på: skuespillet "Don Juan vender tilbage" af Oluf Bang Foto: Gunnar Fischer Klip: Oscar Rosander Mus: Erik Nordgren (ikke krediteret)