Raskens (1976)

  Livet sidst i 1800-tallets Småland for soldaten Rask og hans snart omfattende familie i et primitivt soldatertorp.


  SMÅLANDSBILLEDER

  Denne oprigtige og fascinerende tv-serie i otte afsnit var forståeligt nok overordentligt populær på svensk tv, da den blev vist i 1976. Det er en produktion, der kan have et lidt primitivt udtryk og som ind imellem synes lovligt overspillet og uslebet i kanterne, men man erfarer snart, at det er en del af seriens ægthed.

   

  De mange prøvelsers tilværelse

  Sidst i 1800-tallets Småland bliver den velbyggede Gustav soldat. Han får sig et lille rødmalet soldatertorp i egnen og forelsker sig snart i den lokale Ida. Nu starter de mange prøvelsers tilværelse under fattige kår. Ida føder talrige drengebørn og må passe markerne, mens Rasken, som han kaldes, er i tjeneste. Der er mange spændinger Rask og husbonden, der ejer soldatertorpet, imellem. Og det ligger hele tiden i luften, at det kan ende galt.

  Små og store frustrationer
  Serien fokuserer på de mange små og store frustrationer, som fattigdommen og afhængigheden af mennesker og afgrøder afføder. Det er på mange måder en præcis og vellykket affotografering af Vilhelm Mobergs stemningsmættede roman.
   

  Spænding og udstråling øges

  Serien former sig snart til det langt mere dramatiske, og hermed øges spændingen og hele udstrålingen markant. Det lidt atypiske skuespil (særligt Sven Wollters portræt af Gustav er skævt) smelter bedre sammen med de ekstreme spændinger, som stædighed og stolthed afstedkommer. Tv-udtrykket er ikke altid lige raffineret. Meget af fotograferingen synes primitiv, og det kan heraf særligt i starten af serien synes vanskeligt helt at lade sig rive med.

  Sammensmeltning
  Senere oplever man, at også udtrykket, niveauet og det let primitive snit bliver en art sammensmeltning med de mange dybere niveauer i historien. Man kommer virkelig dybt ind i de enkelte hovedroller. Og skuespillet er måske netop på grund af de skæve fremstillinger ganske fremragende? Bengt Ernryd sørger for en fint nuanceret musikalsk underlægning, der heldigvis for det meste er fraværende, men sine steder sørger for markante udtryk.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1976, Sverige, Drama, Historie, Romantik, 465 min.

  Dansk titel: Raskens (tvs)
  Instr: Per Sjöstrand Manus: Per Sjöstrand Baseret på: roman af Vilhelm Moberg Foto: Gunnar Fischer Klip: Ann-Christine Lindström, Reijo Meronen Mus: Bengt Ernryd