The Grapes of Wrath (1940)

  Efter fire år bag tremmer vender en mand tilbage til sin fødeegn, kun for at opdage at familien er fordrevet og på vej til Californien.


  JOHN FORD-MESTERVÆRK

  Sjældent har Hollywood produceret en så bevægende og stoflig film, der i alle sine fortællermæssige aspekter giver en følelse af nærhed og hjertelighed af nærmest bibelske dimensioner: af jord er du kommet, til jord skal du blive.
   

  Stærk & mættet

  Det stoflige, at man nærmest føler filmen på egen krop, ligger i meget høj grad i Gregg Tolands sublime sort/hvide fotografering, der er stærk og mættet i sin intense tilstedeværelse. Tidsbilledet, frustrationen, fattigdommen, håbet og længslen står malet i både ansigter og kulisser.
   

  Kontrast-intensitet

  Den stemningsmættede lyssætning giver historien en ekstrem kontrastmættet intensitet: ingen scene er belyst tilfældigt eller forkert. Der ligger dybe kunstneriske overvejelser bag John Fords belysning, og sjældent har man set så fuldendt belyst en film.

  Visuel genistreg
  Nunnally Johnson har med meget stor indsigt og forståelse for John Steinbecks højt elskede roman adopteret den tragiske historie til en stærkt bevægende visuel genistreg. I John Fords iscenesættelse bliver hver scene så forførende, at kærligheden til filmen bliver fuldkommen.
   

  Øde & forladt

  Tom Joad (Henry Fonda) vender efter fire år bag tremmer tilbage til sin fødeegn for at gense sine forældre, kun for at finde barndomshjemmet øde og forladt. I huset gemmer sig dog en temmelig vanvittig bekendt, der skjuler sig fra de myndigheder, der har fordrevet bønderne fra landet.
   

  Flugten fra virkeligheden

  Toms forældre planlægger sammen med en række andre lokale, der nu har mistet deres bolig, at drage til Californien, hvor de har læst, at der er gode penge at tjene ved at plukke bær og frugter.
   

  Overlæsset lastbil

  I en overlæsset lastbil rejser familien og vennerne nu af sted gennem landet og krydser mange stater på deres vej. De bliver tvunget til at overnatte på usle lejrpladser, og snart kommer det frem, at der formodentlig slet ikke er noget arbejde at få i Californien..

  Spil uden sidestykke
  Ikke bare Henry Fonda leverer en af karrierens bedste præstationer, også et hav af birollespillerne overbeviser i deres naturlige og indfølte spil: Jane Darwell som moderen, Charley Grapewin som bedstefaderen og John Qualen som Muley Graves.
   

  Uden sidestykke

  "The Grapes of Wrath" kan med rette kandidere til titlen som Hollywoods mest bevægende film; et resultat af samspillet mellem sublim teknik, fuldkommen menneskelig indsigt og skuespil uden sidestykke.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1940, USA, Drama, Historie, 127 min.

  Dansk titel: Vredens druer
  Instr: John Ford Prod: Darryl F. Zanuck Manus: Nunnally Johnson Baseret på: roman af John Steinbeck Foto: Gregg Toland Klip: Robert L. Simpson Mus: Alfred Newman
  Priser
  • AA - Bedste birolleskuespillerinde (Darwell)
  • AA - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Fonda)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste klipning