Voksne mennesker (2005)

  En ung mand bliver husvild, hans ven vil være fodbolddommer, og en rigtig dommer (i juridisk betydning) er tæt på et sammenbrud.


  BETAGENDE SORT KOMIK

  Måske ikke en komedie for folket i den bredeste betydning, men alligevel en raffineret lille sag med ambitioner og hjerte på rette sted. "Voksne mennesker" er en sær og sart blanding af skæbner i et moderne København.
   

  Bevidst nedtonet

  Fortællestilen og æstetikken er bevidst nedtonet til det spartansk enkle: Sort/hvid fotografering og et kamera uden de store (arm)bevægelser giver den skæve historie en sart kunstnerisk udstråling. Den islandske instruktør Dagur Kári har godt greb om hårfinheden og elegancen i sit visuelle udtryk, og stilen bliver en væsentlig del af filmens identitet.
   

  Store drømme

  Jakob Cedergren spiller den arbejdsløse og "lidt ordblinde" Daniel, der desperat forsøger at holde skruen i vandet. Han tjener sorte penge ved at dekorere facader rundt omkring i København med bestillings-graffiti, ellers fordriver han meget af sin tid med vennen "Morfar" (Nicolas Bro), der arbejder på en søvnforskningsklinik og har store drømme om at blive professionel fodbolddommer.
   

  Samfundstjeneste

  Daniel udfører ofte sine bestillingsarbejder ved højlys dag, og det gør det relativt enkelt for politiet at knalde ham. Så snart sidder han foran en dommer i en retssal og står til samfundstjeneste.
   

  En personlig krise

  Morten Suurballes dommer er midt i en personlig krise, og filmen giver sig tid til at beskrive hans vej mod afgrunden som en sideløbende historie, der ikke har egentlig sammenhæng med Daniels historie.

  Et charmerende bekendtskab
  Filmen er et charmerende bekendtskab og veksler betagende mellem underfundig humor og mere alvorlige stemninger. Dagur Kári lykkes flot i skildringen af rodløsheden og det uafklarede - et markant tema i filmen i både Daniels og Morfars karakterer.
   

  Enkelhed og elegance

  Den særlige visuelle æstetik lægger ikke op til mere, end den selv kan udstråle: Enkelhed og elegance. De ganske få elementer af surrealisme, der optræder i en ellers realistisk handling, fungerer ironisk og forekommer ikke påtagede.
   

  Fascinerende sort/hvidt billedtæppe

  Sammen med det fascinerende sort/hvide billedtæppe er skuespillet en anden vigtig nøgle til filmens succes. Jakob Cedergren spiller overbevisende i filmens egentlige hovedrolle, mens Nicolas Bro imponerer med sit helt geniale portræt af "Morfar". Det er skuespil af meget høj klasse. Bodil Jørgensen og Nicolaj Kopernikus udgør andre flot spillende biroller.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Danmark, Island, Komedie, Drama, Romantik, 97 min.

  Dansk titel: Voksne mennesker
  Instr: Dagur Kári Prod: Skúli Fr. Malmqvist, Thor Sigurjonsson Manus: Dagur Kári, Rune Schjøtt Foto: Manuel Alberto Claro Klip: Daniel Dencik
  Priser
  • BD - Bedste birolleskuespiller (Bro)
  • RB-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Bro)
  • RB-N - Bedste birolleeskuespillerinde (Jørgensen)
  • RB-N - Bedste manuskript
  • RB-N - Bedste klipning
  • RB-N - Bedste musik