Service of All the Dead (1987)

  Kriminalbetjent Morse må bag den katolske kirkes pæne facade for at opklare et mord, og et af motiverne viser sig hurtigt at være pædofili.


  KRIMI TIL EFTERTANKE

  Inspector Morse, sæson 1:

  The Dead of Jericho (1987)

  The Silent World of Nicholas Quinn (1987)

  Service of All the Dead (1987)

   

  I første sæsons sidste episode må kriminalbetjent Morse gå den tunge gang om bag altret i den katolske kirke, da han mistænker selveste pastoren for at stå bag en række mord. Efterhånden griber det om sig, og flere og flere findes døde under efterforskningen. Morse konkluderer, at der må være tale om pædofili, og at alle munde, små som store, er forsøgt lukket.

  Lødig og begavet tilgang
  Tilgangen til det i vore dage noget hysterisk håndterede tema er i Morse-episoden både lødig og begavet. Her er ikke indlagt bevidste politiske budskaber, løftede pegefingre eller smarte klip- og lydeffekter som forstærkning til en eventuel hetz mod gernings- og bagmænd.
   

  Tilskueren skal selv tænke

  Tilskueren får selv lov til at have sin helt egen mening om temaer, motiver, mennesker og umennesker. Det er elegant og sjældent, og det er derfor, at man som tilskuer gang på gang finder glæde i Morse og hans opdagerunivers.
   

  Holdt i stram snor

  I denne episode er der stadig ikke skruet op for forstærkeren - virkemidlerne er få og holdt i stram snor. Netop derfor kommer afgørelsens time, vigtige led i opklaringen, små detaljer i Morses privatliv, til at stå stærkere i sin egen kraft og upåvirkede udstråling. Begivenhederne går under huden i en helt anden grad, end i en serie stoppet med effekter.

  Ingen brug af forstærker
  Morses højdeskræk bliver afsløret, da han gentagne gange som et led i efterforskningen er tvunget op på taget af kirketårnet. Mens makkeren Lewis står med det ene ben i afgrunden og fløjter, klamrer Morse sig desperat til murværket. Endnu en menneskeliggørelse af karakteren, og man kan ganske sikkert kun vente sig mange flere detaljer i serien fremover.
   

  Bid og kant

  Selvom Kevin Whately i rollen som Morses makker og højre hånd i det store og hele har været relativ uinteressant i disse første tre episoder, fornemmer man alligevel en vis udvikling i karakteren, og i denne episode er der for første gang en smule bid og kant over ham. Episoden er flot og stilrent fotograferet af Clicve Tickner.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1987, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 100 min.

  Dansk titel: Messe for alle de døde
  Instr: Peter Hammond Prod: Kenny McBain Manus: Julian Mitchell Baseret på: roman af Colin Dexter Foto: Clive Tickner Mus: Barrington Pheloung