The Wench Is Dead (1998)

  Efter et grimt ildebefindende havner Morse på hospitalet. Han kan ikke slippe politiarbejdet og bliver grebet af en flere hundrede år gammel drabssag.


  MORSE UDEN LEWIS

  Inspector Morse, sæson 8:

  The Way Through the Woods (1995)

  The Daughters of Cain (1996)

  Death Is Now My Neighbour (1997)

  The Wench Is Dead (1998)

  The Remorseful Day (2000)

   

  Næstsidste Morse-episode lægger barsk ud med at lade hovedpersonen få et grimt ildebefindende, der sender ham med fuld udrykning på hospitalet.
   

  En meget gammel drabssag

  Lægen nævner overdreven indtagelse af alkohol som en mulig årsag, og mens Morse venter på, hvad de omfattende og ubehagelige prøver fortæller om hans tilstand, bruger han tiden i sygesengen på at studere en flere hundrede år gammel drabssag.

  Morse på streng diæt
  Sagen har vakt hans interesse, fordi en kvindelig amerikansk professor personligt har foræret ham sin afhandling, der minutiøst beskriver rettergangen i forbindelse med Oxford-kanalmordene tilbage i 1800-tallet.
   

  På streng diæt

  På streng diæt og uden Lewis begraver Morse sig i åndeligt arbejde: han bliver fast besluttet på at opklare den gamle sag, da han opdager små fejl i professorens afhandling - og hans teorier siger ham, at der måske findes en helt anden forklaring end den officielle.

  Usædvanlig episode
  Episoden er ikke alene en af seriens afrundende men også en af de mest usædvanlige. Med Morse pacificeret i sygesengen og uden assistent Lewis til at gøre alt det kedelige arbejde, behøver man ikke at tænke ret længe for at nå frem til episodens usædvanlige stil.
   

  Sørgmodig skildring

  Der ligger rigtig mange kvaliteter i episodens sørgmodige skildring af Morses sygdom og mulige pension før tid. Det bliver i John Thaws nærværende oprigtige portræt så ubeskriveligt personligt og står stærkt som et af hele seriens mest intime indblik i Morsekarakteren.
   

  Kærkommen variation

  Den manglende mordgåde er egentlig i nogle henseender kærkommen, nu hvor vi kommer meget tættere på manden bag facaden, og den historiske mordgåde, der fortælles i jordfarvet filtreret kostumetilbageblik, bliver mere historisk interessant end egentlig spændende.

  Fascinerende opstemthed
  Der opstår dog en fascinerende opstemthed undervejs, efterhånden som Morse kommer ud af sygesengen og får lejlighed til selv at efterforske nogle af de løse ender i den meget gamle sag; en sag som han ellers har haft den unge og velbegavede politimand Kershaw (Matthew Finney) i gang med.
   

  Agerer skydeskive

  Hvor Lewis kun bliver nævnt i en enkelt bisætning, træder den unge Kershaw ind og agerer skydeskive for Morses begavelse og sarkasme - men Morse opdager hurtigt, at den kvikke betjent skyder lige tilbage igen.
   

  Historiske tilbageblik

  De mange historiske tilbageblik er væsens- og stilmæssigt meget forskellige fra det velkendte Morse-univers, og selvom de har både fortællermæssige og tekniske kvaliteter, fremstår de som lidt for anderledes over for den følelsesladede historie i og omkring Morses sygeseng.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024