The Remorseful Day (2000)

  Politiet modtager et anonymt brev, der vedrører mordet på en kvinde. Lewis bliver sat på sagen, men Morse vender tilbage efter længere tids sygdom.


  SIDSTE SAG FOR MORSE

  Inspector Morse, sæson 8:

  The Way Through the Woods (1995)

  The Daughters of Cain (1996)

  Death Is Now My Neighbour (1997)

  The Wench Is Dead (1998)

  The Remorseful Day (2000)

   

  Uigenkaldeligt sidste episode med Inspector Morse. Uigenkaldeligt. Smerteligt. Smukt.
   

  Total identifikation

  At have fulgt en stor og stærk serie gennem længere tid er en særlig oplevelse, som ikke tåler sammenligning med almindelige filmoplevelser. Har karaktertegningen som i Morse-serien været detaljerig og personlig, bliver identifikationen total og familiær. Tabet af seriel tryghed bliver næsten smerteligt, så meget desto mere grundet afslutningens tavse og blege ekko, der bevæger dybt.

  Smerten i det daglige
  Morse-seriens karakteristikum nummer ét har været det afdæmpede; den personlige karaktertegning frem for det actionmættede plot. At komme tæt på personerne og tankerne bag, at opleve smerten i det daglige politiarbejde, at se ud over adrenalinens brusen, når et mord bliver begået, og politisirenen hyler.
   

  Fuldkommen ligevægt

  En række forskellige instruktører har med respekt for seriens identitet og personernes karakteristika skabt et næsten fuldkommen ligevægtigt smerteligt personligt bånd Morse og tilskuer imellem.

  Tænksomme sjæle
  Tænksomme sjæle har oplevet Inspector Morse som et familiemedlem, et menneske uden overnaturlige evner; begavet, rolig og umiddelbart kontrolleret, men bag facaden ensom og sørgmodig.
   

  Direkte slag i maven

  Derfor bliver identifikationen total, og sidste sag for Morse et slag direkte i maven. Seriens afslutning, og måden den dør ud på, er et tab ikke alene af seriel tryghed, varme og menneskelig oprigtighed - men også et tab af noget uforklarligt personligt, der har ligget dybt forankret.

   

  En genåbnet sag

  Afslutningsepisoden fortæller historien om Yvonne Harrison, der blev myrdet et år forinden, og hvis sag politiet nu genåbner, da de modtager et anonymt brev med nye oplysninger. Lewis bliver sat på sagen, da Morse stadig ikke er kommet sig helt ovenpå en længere sygeperiode, men Morse er så småt ved at komme på benene og følger i Lewis' fodspor - til assistentens store irritation.
   

  Omfattende sag

  Efterhånden bliver sagen dog så omfattende, at Morse får det fulde ansvar, og makkerparret kan en sidste gang arbejde målrettet for at løse mordgåden, der bl.a. bringer dem til en slesk universitetsprofessor, der har haft et seksuelt master and commander-forhold til den afdøde kvinde - en kvinde, som Morse selv nærede stor respekt og spirende kærlighed for.

  Den stærke sjæl
  Sætningen "Inspector Morse er ikke mere" er svær at få på sine læber, og man gør det nødigt, men i og med at seriens sjæl er så stærk, at John Thaws karakteristik af opdageren har været så personlig, og at stil og stemning har været så gennemgående oprigtig, er tabet og smerten definitiv og tavsheden larmende.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 100 min.

  Dansk titel: Et kors for Morse
  Instr: Jack Gold Prod: Chris Burt Manus: Stephen Churchett Baseret på: roman af Colin Dexter Foto: Chris O'Dell Klip: Jamie McCoan Mus: Barrington Pheloung