Dubbel-8 (2000)

  Besat af tanken om at se landsbyens nye skønhed nøgen, foregiver to teenagedrenge at skulle dreje en film, hvor skønheden kan få hovedrollen.


  CHARMERENDE ENKELT

  Vi befinder os et sted i Dalarna, og filmens 15-årige hovedperson, Anders, indleder med at fortælle, at der kun er én ting i hovedet på drenge på hans alder: Nøgenhed. Da den yndige lille sild, Sofia, træder ud af bussen midt på landsbyens øde torv, bliver der stille blandt mænd og drenge, der alle taber underkæben: Hvem er denne skønhed, (og hvordan kommer de i trusserne på hende?)

  Liderlig tænkning
  Netop sådan tænker i særdeleshed Anders og hans endnu mere liderlige kammerat, og med hjælp fra byens filmoperatør skaber de en glimrende løgn om, at de er i gang med at dreje en ny storfilm, hvori skønheden Sofia kan få hovedrollen.
   

  Genert og følsom dreng

  Alt sammen med det ene formål at komme til at se Sofia nøgen og for senere at kunne afspille de filmede sekvenser, mens håndleddet danser. Men selvom Sofia er naiv, er hun også sårbar. Da hun fornemmer, at drengene kan have narret hende, skaber det beskyttelsesfølelser hos Anders, der selv er en genert og følsom dreng – og det kan blive begyndelsen til noget endnu dybere.

   

  En slags metafilm

  "Dubbel-8" er en slags metafilm, hvor indspilningsprocessen spiller en central rolle. Således udviser instruktør Daniel Fridell gennem filmen en kærlighed til mediet, der ind imellem er smittende og i enkelte scener bevægende. Filmens højdepunkt er uden tvivl den nærmest magiske scene, hvor Anders viser Sofia et par klip af råfilmen på et blafrende lagen ude i baghaven.
   

  Stiller spørgsmål i øst og vest

  I det store og hele er oplevelsen af filmen dog noget præget af manglen på egentlig konsensus. Filmen stiller ind imellem et spørgsmål i øst, som i bedste fald besvares i nord, og undervejs i processen har historien været omkring både en komisk, en alvorsfuld, en børne- og en voksenidentitet, uden at trådene synes at samle sig.

  Temmelig charmerende
  Det ændrer dog ikke ved, at filmen bare er temmelig charmerende. Det er en hjertelig historie med fine betragtninger og ganske pæne præstationer fra de unge spillere. Kan anbefales som sød sommerunderholdning eller som opvarmning til en date med et følsomt væsen.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, Sverige, Drama, Coming of Age, Teenagere, 88 min.

  Dansk titel: Sommer kuller
  Instr: Daniel Fridell Prod: Håkan Bjerking Manus: Gunder Andersson, Håkan Bjerking, Daniel Fridell, Jimmy Karlsson Foto: Esa Vuorinen Mus: Johan Söderqvist
  Priser
  • GULDB-N - Bedste fotografering