La petite voleuse (1988)

    En 16-årig pige flirter med identitet, seksualitet og kriminalitet og ender hele tiden i favnen på enten mænd eller ordensmagten.


    TABUBELAGT BERØRING

    Claude Millers film flirter ligesom ungpigehovedpersonen med identitet, seksualitet og kriminalitet i lige store portioner.
     

    En kummerlig opvækst

    I en historie baseret på et efterladt manuskript af François Truffaut følger vi den 16-årige Janine, der har fået en kummerlig opvækst uden kærlighed og tryghed og nu i sin spirende seksualitet søger al den mandlige omsorg, hun kan finde.

    Selvudlært kleptoman
    Som selvudlært kleptoman har hun for vane at gøre sig uvenner med ordensmagten, men hun har alligevel held med at sno sig udenom straffe og ind i favnen på erfarne elskere. Men Janine må alligevel en tur omkring en anstalt blandt andre utilpassede ungpiger. Her møder hun en pige, der bliver hendes gode veninde, og de planlægger sammen en flugt.

    Mindreårige helligdomme
    Som den danske titel, "Den lille tyvetøs", lægger op til, er der i vid udstrækning tale om en lettere tabubelagt berøring af nærmest mindreårige helligdomme.
     

    Afslappet skildring

    Sex mellem en 16-årig pige, der ligner en på 13, og en 43-årig intellektuel mand er hård kost for madamme Paris i sofaen men i en mere frigjort optik kærkomment afslappet skildring af kærligheden på tværs af alder.

    Uimponeret og naturligt
    Miller går uimponeret og naturligt til det fugtige emne og instruerer dygtigt sine skuespillere, herunder i særdeleshed Gainsbourg, der med si ne seksuelle gestus rammer plet i karakteristikken af tag-mig-og-lær-mig-op-hengivenheden. Hvad der lykkes knap så godt er samlingen af filmen, der synes underligt rodet i sin sammenblanding af at være road movie og erotisk dramatik.

    Kaotisk hovedfærdselsåre
    Det bliver til en række springende sekvenser, der ikke rigtig kan binde begivenhederne i en sund perlerække af skønhed og smerte men i stedet bliver en kaotisk hovedfærdselsåre gennem en teenagerpiges adspredte tankerækker.
     

    Autenticiteten undergraves

    Ganske stærkt skuespil giver både hoved- og biroller gennemslagskraft, mens lettere bombastisk, tidstypisk (50’erne) musik i lige lovlig voldsom grad undergraver autenticiteten i en film baseret på den stærke udstråling.



    Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, Frankrig, Drama, Teenagere, 109 min.

    Dansk titel: Den lille tyvetøs
    Instr: Claude Miller Prod: Claude Berri, Jean-Louis Livi, Alain Vannier Manus: François Truffaut, Claude de Givray Foto: Dominique Chapuis Klip: Albert Jurgenson Mus: Alain Jomy