Oskar (1962)

  En ansat opsøger sin chef i privaten for at bede om lønforhøjelse. Men det skal vise sig, at han har flere bagtanker ved sit uanmeldte besøg.


  FILMET TEATER

  Her er vi tæt på bunden med Gabriel Axels filmeksperiment "Oskar". Baseret på Claude Magniers skuespil af samme navn fortælles historien om Dirch Passers Martin Christiansen, der en dag ringer på hos sin chef, Bernhard Bang (Ove Sprogøe).

  Et meget vigtigt ærinde
  I Bangs 60’er-sterilt møblerede dagligstue får Martin langt om længe forklaret sit meget vigtige ærinde: Han vil have lønforhøjelse, for ellers kan han ikke anmode om sin elskedes hånd – og det viser sig så at være direktørens datter.

  Filmet teater
  Med møbelsponsoren Imperial Møbler A/S er Kai Raschs scenografi sikret det rette tidstypiske forbillede. Og det er en fordel, for 98 % af filmen udspiller sig i Bangs dagligstue. "Oskar" er nemlig i langt højere grad end noget andet filmet teater, og hvor ville det dog have været klædeligt, hvis dette setup var blevet på de skrå brædder.

  Endeløse dagligstuesamtaler
  Bang-rollen var tiltænkt Kjeld Petersen, men da han døde kort før optagelserne, måtte Gabriel Axel tænke alternativt, og valget faldt på Ove Sprogøe. Således battler Dirch og Ove alene i dagligstuen i hvad der føles som timer, før der reelt kommer andre personer ind i "handlingen".

  Møgirriterende
  Det bliver aldrig morsomt, og irritationen over filmens udtalte mangel på fantasi og det manierede skuespil irriterer med det samme. Særligt er birollerne helt utålelige med Lone Hertz' og Ebbe Langbergs pyssenyssede kærestepar som udtalte frygteligheder. Ebbe Langberg spiller i øvrigt filmens titelrolle som Bangs chauffør.

  Filmet på blot otte dage
  Dirch og Ove klarer skærene på stereotyperne, selvom Sprogøes vareværke-vrisning næppe får mange sind i kog. I det hele taget ærgrer og irriterer dette teaterstykke, der blev filmet på blot otte dage.

  Musikalsk farcestemning
  Ib Glindemann sørger for den "rette" musikalske farcestemning. Samtidspressen skrev bl.a.: "Sjovt gøgleri med meget lidt vid i", "Mekanisk latter", "Glansløs og uoplagt filmatisering".  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1962, Danmark, Komedie, Romantik, Farce, 81 min.

  Dansk titel: Oskar
  Instr: Gabriel Axel Prod: Erik Overbye Manus: Bob Ramsing Baseret på: skuespil af Claude Magnier Foto: Henning Bendtsen Klip: Lars Brydesen Mus: Ib Glindemann