Edge of Darkness (2010)

  Da hans datter bliver likvideret for øjnene af ham, sætter en Boston-politimand sig for at komme ind til kernen i en udspekuleret konspirationsplan.


  DØDELIG SPEKULATION

  Denne på papiret temmelig kødløse actionthriller overrasker med sin skræmmende skarphed og fornuftige afdæmpede tilgang.

  Veltrænede klichéer
  Temaet er velkendt, klichéerne veltrænede, figurerne mere end genkendelige. "Edge of Darkness" har næsten på forhånd lagt sig selv til hvile blandt alle de andre "ukendte" actionfilm.

  Bid i den betændte historie
  Men så alligevel ikke. Der er noget, der stritter imod. Som vil noget andet og mere. Og man opdager, at der alligevel er bid i den betændte historie.
   

  Der stikker noget under..

  En Boston-politbetjent har netop fået besøg af sin datter, da hun bliver skudt og dræbt foran hans hoveddør. Medierne er hurtige til at melde ud, at morderne må have ramt ved siden af, men betjenten fornemmer, at der må stikke noget under.
   

  En forgiftning?

  Han sætter sig for at kulegrave datterens arbejdsplads, en art atomkraftværk, for meget lugter langt væk af, at firmaet har forgiftet datteren i et forsøg på at lukke munden på hende.

  Ind til kernen
  Mel Gibson spiller enmandspatruljen, der går i kødet på atomkraftværkets top, i forsøget på at komme ind til kernen – i sagen.

  Åbenlyst skræmmende kvaliteter
  Det er ikke hverken spil eller plot, der er prangende. Ganske vist ligger der i den uhyggelige nuklear-historie nogle åbenlyst skræmmende kvaliteter, der kommer ret effektivt til udtryk undervejs i filmen.

  Rolig og målrettet
  Hvad filmen vinder mest på er derimod den rolige og målrettede fortællestil. Vi er vidner til en actionfilm, der giver sig selv lov til at formidle de bagvedliggende dramaer, ofte i helt naturlige og musikløse scener.

  Chok-effekter
  Hermed bliver en lille håndfuld velplacerede chokeffekter så meget desto mere overraskende, og det personlige drama langt mere troværdigt.

  Stærk udstråling
  Stærk udstråling i den visuelt rolige elegance filmen igennem bidrager yderligere til at hæve denne actionfilm en god tand over middel.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2010, Storbritannien, USA, Action, Krimi, 117 min.

  Dansk titel: Edge of Darkness
  Instr: Martin Campbell Prod: Tim Headington, Graham King, Michael Wearing Manus: William Monahan, Andrew Bovell Baseret på: tv-serie af Troy Kennedy Martin Foto: Phil Meheux Klip: Stuart Baird Mus: Howard Shore