Diskret Ophold (1946)

  En fynsk jordemor og hendes mand tilbyder unge, ugifte kvinder et diskret ophold i deres hyggelige hus, mens de venter på forløsningen.


  BESKEDENT AUTORITÆR

  Ole Palsbo spillefilmsdebuterede her med en sjælden perle i dansk film: En kombination af lun hjertelighed, menneskelig indsigt og stor teknisk flair. "Diskret Ophold" er historien om en fynsk jordemor og hendes godmodige mand, der indrykker en annonce i avisen – i det hyggelige hus i Skelbæk tilbyder parret unge ugifte mødre en tryg tid frem mod forløsningen.

   

  Langt ude på bøhlandet

  Der går ikke længe, før den første kunde ankommer. En forkælet københavnerpige, der bestemt ikke er glad for at havne langt ude på bøhlandet. Snart ankommer en anderledes indadvendt ung kvinde, og det bliver en opgave i sig selv at få de to kvinder til at trives under samme tag. Jordemoderparret har endvidere som ung pige i huset en højgravid kvinde, der har let til tårer, og som parret behandler, som var hun deres egen datter.

  Maven og tvivlen vokser
  Filmen skildrer de uheldige kvindeskæbners moralske skrupler og store og små op- og nedture i tiden, mens maven – og tvivlen – vokser. Og imens går livet videre i den lille fynske flække – og i Københavns mere farlige brokvarterer, som både jordemodermanden og de to logerende besøger undervejs.

  Mindeværdig Schønberg
  Ib Schønberg stod for idéen til manuskriptet og udfylder sin godmodige og gennemsympatiske rolle med stort hjerte og dyb indlevelse. Det er en af hans mest mindeværdige roller, i hvert fald blandt de sympatiske af slagsen.

   

  Enkle og effektive midler

  Mest markant ved "Diskret Ophold" er dog uden tvivl Palsbos iscenesættelse, der også fik store roser i efterkrigstidens anmeldelser. Palsbo viser med enkle og meget effektfulde midler, at hans filmiske ambitioner – og begavelse – rakte langt videre end gennemsnittet i dansk filmproduktion.

  Beskedent autoritær
  Det mærker man i alt fra de små tekniske valg til den gennemtænkte fotografering, der slår stemninger an og sætter perspektiv – på en dyb og beskedent autoritær måde. Palsbo indfanger den fynske naturs regnfulde gråvejr og anvender den som en væsentlig medspiller i hele den dramatiske opbygning.

  Fremragende personinstruktion
  Samtidig er personinstruktionen fremragende. Man mærker tydeligt det dybe engagement i selv de mindste roller. Fra Betty Helsengreens afdæmpede jordemor over Lily Brobergs ulykkelige stuepige til Preben Lerdorff Ryes fredsommelige Skelbæk-bo.

   

  Sprogøes filmdebut

  Ove Sprogøe filmdebuterer hér i en lille sjov (og fynsktalende!) rolle som storsvedende ung mand, der er ude af sig selv, fordi hans kone skal til at føde. At historien bliver lettere tung at danse med i anden halvdel af filmen betyder mindre for helheden, dette usædvanligt stærke bidrag til dansk film.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024