First Blood (1982)

  En Vietnam-veteran med traumer i sjælen jages på liv og død af en kompromisløs politibetjent og må tage kampen op i selvforsvar.


  SELVFORSVAR I BJERGENE

  Sammenhængende film:
  First Blood (1982)
  Rambo: First Blood Part II (1985)
  Rambo III (1988)
  Rambo (2008)

  Interessant fladpandet-hårdtpumpet actionfilm, der har ligeså mange tåbeligheder, som den har kvaliteter. Grundlæggende fungerer filmen flot på enkle præmisser, hvor den lille mands enlige kamp mod overtallet udgør kilden til sitrende spænding hele vejen igennem.
   

  Mentalt prøvet veteran

  John Rambo trasker rundt som mentalt prøvet Vietnam-veteran, men da en lokal politibetjent ikke bryder sig om hans udseende, ender det snart med en alvorlig konfrontation, og snart er Rambo på flugt i de lokale bjerge. Rambo er så veltrænet og uovervindelig, at betjenten og hans mere end halvdumme stab får mere end svært ved at få kløerne i ham.

  Energi og fremdrift
  Den storslåede setting i det vilde bjerglandskab giver filmen et gevaldigt rygstød og udgør mindst halvdelen af filmens energi og fremdrift. Samtidig er actionscenerne veltimede og flot koreograferede.
   

  Indædt had & magtbegær

  Blandt skuespillerne er der et jævnt udsvingende niveau. Sylvester Stallone klarer sig bedst, så længe han holder munden lukket, selvom han slipper nogenlunde af sted med en rørende grædescene. Bedst er Brian Dennehy som betjenten Teasle, hvis indædte had og magtbegær formidles med styrke og troværdighed.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1982, USA, Action, Eventyr, Drama, 93 min.

  Dansk titel: First Blood
  Instr: Ted Kotcheff Prod: Buzz Feitshans Manus: Michael Kozoll, William Sackheim, Sylvester Stallone Baseret på: roman af David Morrell Foto: Andrew Laszlo Klip: Joan Chapman Mus: Jerry Goldsmith