Stravinsky: Once at a Border... (1982)

    Stravinskij var radikal i sin musik, men også som menneske. I dag regnes han blandt det 20. århundredes betydeligste komponister.


    LILLE MAND – STOR MUSIK

    Det er på mange måder et under, at komponisten Igor Stravinskij næsten levede, til han var 90 år gammel. Helt fra barndomsårene var han svagelig, hvilket var medvirkende til, at han aldrig voksede sig højere end 160 cm. Men han var en kæmper og viste tidligt tegn på en betydelig musikalsk begavelse.

     

    Grundigt til værks

    Tony Palmers helaftens-dokumentarfilm om den store og betydningsfulde russiske komponist blev skabt til tv og går yderst grundigt til værks i sit portræt. Med den dynamiske og særegent pligtsmilende Stravinskij selv som "vært".

     

    Udfordringer på tværs af krige og kontinenter

    Komponistens egen gebrokkent engelsktalende stemme leder os igennem opvæksten, de store kompositioner og livets udfordringer på tværs af krige og kontinenter. Og vi ser ham også i mange skønne sammenhænge, ikke mindst som dirigent.

     

    Lange uddrag

    Imens præsenteres lange uddrag fra musikken: Særligt balletterne, men siden også den (endnu) mere eksperimenterende musik, hvor Stravinskij bl.a. legede med den nye "opdagelse", 12-tone-teknikken.

     

    Kunne have været kortet

    Indslagene med dans, sang, orkester- og kammermusikere er selvsagt væsentlige for forståelsen af komponistens væsen, men er også ind imellem lige i den lange ende. Der kunne snildt have været skåret en lille time af dokumentaren, uden at væsentligheden og dynamikken havde lidt megen skade.

     

    Grundighed og intensitet

    Omvendt bygger langsommeligheden og grundigheden op til en intensitet, der gør afskeden med komponisten så meget desto mere tankevækkende, når vi når hen over de +150 minutter.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1982, Storbritannien, Dokumentar, Biografi, Musik, 166 min.

    Dansk titel: Stravinsky: Once at a Border...
    Instr: Tony Palmer Prod: Robert Paterson Foto: Nicholas D. Knowland Klip: Graham Bunn
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation