The Deep House (2021)

    Et ungt, eventyrlystent par dykker mod bunden af en sø, hvor der står et intakt hus. Men det gemmer på ubehagelige hemmeligheder.


    URO UNDER VANDET

    I huse-som-gyserhovedperson-genren skiller dette franske epos sig ud ved at foregå på bunden af en sø! Herned dykker det unge par, Ben og Tina. Målet er at filme et nyt objekt til forladte steder-bloggen og få mange likes, at de måske kan begynde at tjene lidt på deres fritidsinteresse.

     

    En hemmelighed på søens bund

    Men der viser sig snart meget større udfordringer end at navigere rundt gennem gustne, mørke og fuldt møblerede rum langt under overfladen. Huset gemmer nemlig på en hemmelighed, der kan tømme selv den heftigste ilttank på få sekunder.

     

    Basale mareridts-"hormoner"

    "The Deep House" er genremæssigt (langt ude) i familie med gyser-franchiseserier som The Amityville Horror (1979-). Huse, der er mere eller mindre aktivt besat af enten onde ånder... eller personer, er altid fascinerende stof, ikke mindst, fordi rejserne rundt i rum af divergerende form, lys, mørke og størrelse sætter mange af de basale mareridts-"hormoner" i svingninger.

     

    Moderne undervandsudgave

    Et stykke ind i denne moderne undervandsudgave fornemmes da også en pæn portion kapabel inspiration, hvor fascinationen er intakt – reelt lige indtil mystikken for alvor begynder at brede sig inde i den mildt sagt vandskadede villa.

     

    Gysene sluger sig selv

    Det, der fungerer, er de direkte koblinger til mareridt, så længe Ben og Tina svømmer rundt i endnu ukendt farvand. Omvendt sluger gys og uhygge sig selv, før den er rigtig antændt, simpelthen fordi fortællestilen ikke kender sin besøgelsestid.

     

    Overstyret hyperdramatik

    Det kommer til udtryk i en voldsomt overstyret hyperdramatik, der er mest optaget af at spartle så meget mystik ud over det hele som overhovedet muligt. Mere end at samle trådene og frembringe klamfugtige håndflader blandt tilskuerne.

     

    Utroværdigt lyddesign

    Lyddesignet er meget utroværdigt, da først parret sættes i søen. Det gælder både i den tekniske dialog mellem to dykkerdragter, men også i den skingre, hysteriske støj, der nærved konstant ledsager bevægelser i det våde element, både i form af effekter og musik.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Frankrig, Gyser, Mystik, 85 min.

    Dansk titel: The Deep House
    Instr: Alexandre Bustillo, Julien Maury Prod: Frédéric Fiore, Jean-Charles Levy, Clément Miserez, Eric Tavitian, Matthieu Warter Manus: Alexandre Bustillo, Julien Maury Foto: Jacques Ballard Klip: Baxter Mus: Raphaël Gesqua
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation