The Darkness (2016)

  En autistisk søn i en kernefamilie kommer ved et tilfælde til at vække en overnaturlig enhed til live. Dét giver overarbejde!


  HYSTERI MED MÅDE

  Uskældt blandt kritikere og filmkiggere for sin farveløse fantasi og dårlige efterligning af talrige overnaturlige søster-gysere, men alligevel lidt bedre end sit omdømme: Australske Greg McLean (det er ham med bl.a. den fede krokodillegyser Rogue (2007)) fik her sin Hollywood-debut som instruktør.

   

  Ekstra omsorgskrævende

  "The Darkness" forsøger hæderligt at bygge en moderne hverdagsfamilie-grundstemning op omkring den autisiske teenagesøn Michael, der kræver lidt ekstra omsorg. Og netop på grund af hans velkendt fjerne blik og tilsvarende adfærdsmønster, går der en rum tid, før forældrene og storesøster fatter, at der er noget helt galt fat i deres forstadsvilla.

   

  En ubehagelig fætter

  Huset er besat af en ond, overnaturlig entitet. En ubehagelig fætter, som Michael egentlig bare synes er "meganice", men som absolut ikke har venlige hensigter. Det kræver det mindst et par voksne at gennemskue, så både dreng og familie kan reddes, før alle opsluges af ondskaben.

   

  En høj standard

  Det flotte anslag i Grand Canyon-bjergrig natur sætter en høj standard for Toby Olivers generelt ambitiøse fotografering. Siden går der i høj grad computergrafik i den, i takt med at "det mærkelige udefra" forsøges gjort mere "håndgribeligt".

   

  Rodet filmoplevelse

  I det gele taget er "The Darkness" en rodet filmoplevelse, men den overlever på rigtig fint spil og en stærk visuel identitet. Lyddesignet og den medfølgende ustoppeligt bragende underlægningsmusik er kvælende gennem det meste af handlingen, men der er bittesmå oaser af stilhed, hvor gyset straks bliver mere levende.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, USA, Gyser, Fantasi, Thriller, 92 min.

  Dansk titel: The Darkness
  Instr: Greg McLean Prod: Jason Blum, Matthew Kaplan, Bianca Martino Manus: Greg McLean, Shayne Armstrong, S.P. Krause Foto: Toby Oliver Klip: Timothy Alverson, Sean Lahiff Mus: Johnny Klimek