Nordwand (2008)

  Nazisterne vil hædre de bjergbestigere, der først overvinder Eiger-bjergets nordside, og en gruppe vovehalse gør forsøget.


  STEJL SPÆNDING

  Dette dyre tysk-østrigsk-schweiziske friluftsdrama stormer derudad i en næsten uophørligt dekonstruktiv bjergbestigning.

  Elegant
  Elegant og overbevisende i sin fremstilling af tidsperiode og Eiger-bjergets humørsvingninger bliver filmen et visuelt udtryksfuldt bekendtskab, og de dramatiske klatringer sidder længe på nethinden.

  Udstyrsstykke
  Således et udstyrsstykke i visuelle effekter: hér er filmen utroligt vellykket. Det er svært at se de digitale effekter, og filmningen i bjergene bliver hermed uhyggeligt realistisk.
   

  Et hæsblæsende møde

  At skuespillet er noget stift, musikken alt for dominerende og manuskriptet uden nogen form for overraskelse er relativt negligerbart i det hæsblæsende møde med Eiger-bjerget, der trods alt er den helt store hovedrolleindehaver.
   

  Den lodrette stigning lokker

  Umiddelbart op til nazisternes afholdelse af OL i Berlin lover Hitler stor ære til de bjergbestigere, der bliver de første til at forcere Eigers næsten lodrette nordside. Et par erfarne tyske vovehalse slår sammen med andre adrenalinjægere lejr for foden af bjerget og begynder inden længe den seje vej mod toppen.
   

  Vovehalse i højfjeldet

  På højfjeldshotellet venter en af vovehalsenes kærester. Hun er samtidig på arbejde som fotograf for en avis i Berlin. Men det kan snart vise sig, at hun måske aldrig får kæresten at se i live igen.

  Svedige håndflader
  Filmen lykkes flot i sin stemningsopbygning til det store klatringsprojekt. Og da først vi for alvor er oppe i højderne overtager det primale overlevelsestema fuldstændigt; hvilket man mærker på egne svedige håndflader.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2008, Tyskland, Østrig, Schweiz, Action, Eventyr, Historie, Bjerge på film, 126 min.

  Dansk titel: North face
  Instr: Philipp Stölzl Prod: Benjamin Herrmann, Gerd Huber, Danny Krausz, Rudolf Santschi, Boris Schönfelder, Kurt Stocker Manus: Christoph Silber, Philipp Stölzl, Rupert Henning, Johannes Naber Baseret på: virkelige hændelser Foto: Kolja Brandt Klip: Sven Budelmann Mus: Christian Kolonovits