L' enfant sauvage (1970)

  I 1798 fanges en dreng, der har levet sin barndom i vildskab. Nu sætter en venlig mand sig for at give ham en tryg hverdag i civilisationen.


  VILD DRENG TÆMMES

  François Truffaut har i hovedparten af sine film tematiseret det, som han selv gennem barndommen gennemlevede: opvæksten på børnehjem, svigt, misbrug og manglende voksenindsigt i børns verden.

  Raffineret simpelt
  I "L'enfant sauvage" bringer Truffaut os i en raffineret simpelt fortalt historie tilbage til året 1798. Her findes en dreng, der hele sin barndom har levet alene og fuldstændig isoleret i skoven.
   

  En idiot og et udskud

  Han tages til fange og bringes inden længe til Paris, hvor han anbringes på instituttet for døvstumme, og her betragtes han som en idiot og et udskud. Heldigvis fatter en underviser på instituttet sympati for den vilde og tilsyneladende utæmmelige dreng, og han beslutter at tage drengen med sig hjem i privaten for her at finde ud af, om han kan vænne sig til en civiliseret tilværelse.
   

  Ingen tålmodighed

  Drengen har ikke noget sprog og ikke megen tålmodighed med sin nye tilværelse, men det lykkes alligevel hans nye lærer at skabe tryghed i de nye rammer.

  Klarhed
  Filmen har et stilistisk yderst enkelt udtryk, der bedre end noget andet troværdiggør tiden omkring år 1800. De sarte og stort set naturligt belyste sort/hvide billeder rummer i sig selv en klarhed, der understøtter filmens enkle og hjertelige budskab.

  Troværdig vildbasse
  Truffaut spiller selv roligt og behageligt den venlige nye plejefar til den vilde dreng. Drengen, der får navnet Victor, er et tilpas kontrolleret instrueret bekendtskab og i det store og hele en troværdig vildbasse. Underlagt fint doseret klassisk musik.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1970, Frankrig, Drama, Børn på film, 83 min.

  Dansk titel: Den vilde dreng
  Instr: François Truffaut Prod: Marcel Berbert Manus: François Truffaut, Jean Gruault Baseret på: romanen "Mémoires et rapport sur Victor de l'Aveyron" af Jean Itard Foto: Nestor Almendros Klip: Agnès Guillemot